Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozebírání státu

5. 3. 2020

Rozebírání státu

 

   Našim politikům se občas předhazuje, že nevymyslí nic nového, pouze kopírují trendy, které převládají v té části světa, kterou zrovna v dané době považujeme za své věčné přátele a nerozlučné spojence.

   Něco na tom jistě bude, není to však celá pravda. Faktem je, že z hlediska politické ekonomie jsme zcela přejali dnes vládnoucí ideologii neoliberalismu. I když pravicoví politici tvrdí z pochopitelných důvodů něco jiného, ve skutečnosti jim nejde o to, aby byl stát zredukován na minimum. Potřebují státní moc tak silnou,  aby byla využitelná pro zájmy rentiérského kapitalismu. Stát musí  umožňovat firmám dosahovat co nejvyšších zisků a na veřejnost rozkládat případné ztráty z jejich podnikání. Týká se to velkých hráčů, nikoliv živnostníků.

   Jen silný stát si může dupnout, aby zajistil příliv peněz řekněme na zbrojení. Jedině silný stát může prosadit, aby rizika velkých bankovních spekulací kryl drobný daňový poplatník. Jen silný stát je schopen kontrolovat ty vrstvy společnosti, které na privatizaci zisků a socializaci ztrát nejvíce doplácejí.

   Tuto strategii neoliberalismu označují někteří analytici jako „rozebírání státu“. Stát není minimalizován, jeho služby si rozebírají velcí držitelé ekonomické moci. Zde Česko opravdu nic nevymyslelo, převzalo tento model vládnutí od jiných zemí včetně těch ekonomicky nejrozvinutějších.

   Naprosto originálními jsme se však stali v jiné oblasti rozebírání státu, a sice v oblasti zahraniční politiky. Politici a úředníci lokální úrovně postupně tunelují diplomatické funkce státu. To oni, nikoliv nějaký nezajímavý ministr zahraničních věcí, rozhodují o tom, se kterou velmocí budeme mít nakolik korektní vztahy, které země budou odmítat spolupracovat s našimi firmami a kam se pak už nepodívají naše umělecká tělesa.

   Aby bylo možno rozebírat stát v ekonomické rovině, k tomu je zapotřebí mít příslušná ministerstva se silnými pravomocemi. K rozebírání státu v rovině zahraničně politické je jisté ministerstvo naopak zcela zbytečné, jeho zrušením by se možná uvolnily prostředky pro užitečnější věci.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář