Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozdíl mezi československou demokracií a německou diktaturou

7. 1. 2020

Rozdíl mezi československou demokracií a německou diktaturou

"Také ve volbách do poslanecké sněmovny v dubnu 1920 využívají Němci z jazykového ostrůvku možnost zvolit si své představitele. Za brněnskou volební župu byl zvolen dr. A. Baerann, poslanec za Německou nacionální stranu, provádějící nepřátelskou politiku vůči ČSR. Nově zvolený poslanec se uvedl do politického života organizováním Němců ve vyškovském ostrůvku z hlediska nacionálních cílů své strany. (Představitel strany Lodgman vystoupil v parlamentě s prohlášením, že německé strany neuznávají ani ústavu, ani zákony ČSR a nepokládají je pro sebe za závazné; Srovnej: Dějiny ČSR IV., s. 84 – 86.)"
 
Z Publikace "Němci vyškovského jazykového ostrůvku nedílná součást henleinovské páté kolony v Československu", autor PhDr. Václav Šůstek

Položme si otázku, zda nějaký představitel české menšiny, žijící od r. 1938 do r. 1945 v tzv. Sudetengau, mohl v té době a bez jakýchkoliv následků prohlásit, že Češi žijící v říši neuznávají její ústavu a zákony říše nepokládají pro sebe za závazné?  Pokud by si to dovolil nějaký Čech, dostal by se v lepším případě do koncentračního tábora s poznámkou návrat nežádoucí, nebo by byl rovnou zastřelen. Pravděpodobně bez jakéhokoliv soudu v rámci tzv. zvláštního zacházení.
 J. Kovář

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář