Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostislav Iščenko - Vedení Ruské federace se připravuje na válku a rozdělení Ukrajiny

29. 10. 2021

Rostislav Iščenko - Vedení Ruské federace se připravuje na válku a rozdělení Ukrajiny

29. 10. 2021 Janinna  

Složitá vnitropolitická situace, která na Ukrajině nastala, se může stát důvodem pro vznik nového civilně-vojenského konfliktu uvnitř země, čehož přispěchají využít sousední státy…. Ve skutečnosti všichni sousedé Ukrajiny chápou, k čemu situace v této zemi vede, a chystají se vyhlásit územní nároky.

Ve vysílání internetového kanálu to řekl politolog Rostislav Iščenko, korespondent „PolitNavigator“.

Podle Iščenka se přinejmenším Maďarsko, Polsko, Rusko a Rumunsko chystají vrátit své historické země, které jsou dnes součástí Ukrajiny.

Rusko si podle politologa dobře uvědomuje, že Ukrajina se kvůli vnitřním rozporům může rozpadnout jako domeček z karet. Kyjev tak nemá schopnost vyřešit politický rozkol, který v zemi vyvolá novou občanskou válku. Maďarsko, Polsko a Rumunsko si nenechají ujít příležitost využít příležitosti a získat zpět své historické země, kterými jsou ukrajinská území….

„Když sleduji situaci v informačním prostoru, řekl bych, že jak Rusko, tak nejbližší sousedé Ukrajiny se připravují na to, že se události na Ukrajině vyvinou podle nejhoršího vojenského scénáře. A ne nutně podle scénáře války na Donbasu, protože Ukrajina má velmi pravděpodobný jiný scénář – jde o vnitřní občanskou válku na Ukrajině, které se Zelenskij snaží vyhnout zaváděním rozporů do vnějšího obvodu.  Ale nikdo neřekl, že vnitřní občanská válka na Ukrajině nevypukne dříve, než bude schopen vyprovokovat nějaký vážný konflikt na vnějším obvodu,“ řekl Iščenko.

„Vidím, že ruské vedení ve skutečnosti provádí informační a diplomatické přípravy na válku na Ukrajině. Ne na válku mezi Ruskem a Ukrajinou, ale na válku na Ukrajině, na kterou bude muset Rusko nějakým způsobem reagovat. Není nutné do toho zasahovat, ale nějak reagovat. Totéž se děje s našimi západními přáteli. Maďarsko jen tak hloupě nepřevádí vojska ze západních oblastí země na východní a soustřeďuje je na ukrajinské hranici… Maďaři mají určité závazky vůči svým Maďarům na Zakarpatí, kterým také rozdali maďarské pasy. A chápou, že tyto povinnosti budou muset být realizovány,“ dodal expert.

„Poláci chápou, že z polského Lvova nikam nepůjdou, protože svým obyvatelům vštípili, že Halič je Polsko, a budou muset nějakým způsobem zareagovat, a také soustřeďují vojáky… Rumunsko se dlouhodobě zaměřuje na ukrajinské a na moldavské hranice, má tam úderné skupiny. Už nemá s kým bojovat – s Maďary mají ohavné vztahy, ale oba jsou členy NATO a chápou, že jim nikdo nedovolí, aby si to teď řešili mezi sebou. To znamená, že Rumunsko má jeden úkol – vrátit jižní Besarábii a severní Bukovinu a pokud možno obsadit Moldavsko a nakreslit hranici podél Dněstru,“ řekl Iščenko.     pokec24.cz