Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ron Paul - Americká zahraniční politika selhala

11. 7. 2022

Ron Paul - Americká zahraniční politika selhala

11.7.2022 13:32

Bindenovy sankce jsou pro Rusko výhrou v loterii, píše v časopise Foreign Policy kongresman a trojnásobný kandidát na prezidenta Ron Paul. Nezničily ruskou ekonomiku, jak prezident slíbil, nýbrž ve skutečnosti položily americkou ekonomiku na kolena. Jedinou otázkou je, zda se dočkáme prodloužené recese - nebo ještě horšího?

Je snadné pochopit, proč podle nového průzkumu Harrise 71 procent Američanů uvedlo, že si nepřejí, aby se Joe Biden ucházel o znovuzvolení. Zatímco Američané čelí rekordním cenám plynu a nejvyšší inflaci za 40 let, prezident Biden připouští, že jemu je to jedno. Jeho administrativa je odhodlána vést zástupnou válku s Ruskem přes Ukrajinu a Američané to prostě potřebují ustát.

Minulý týden se reportér New York Times zeptal Bidena, jak dlouho očekává, že Američané budou platit rekordní ceny benzínu za politiku jeho vlády na Ukrajině. "Jak dlouho to bude trvat," odpověděl prezident bez váhání.

„Rusko nemůže porazit Ukrajinu,“ dodal Biden jako ospravedlnění bolestivé politiky své administrativy vůči Američanům. Prezident se opakovaně snažil odvrátit vinu za rostoucí ekonomickou krizi tvrzením, že za nedávnou inflací stojí výhradně Rusko. „Důvodem, proč ceny plynu rostou, je Rusko. Rusko, Rusko, Rusko,“ opakoval na jedné tiskové konferenci

Biden má ale velký problém: Američané mu nevěří. Podle průzkumu Rasmussen z počátku tohoto měsíce pouze jedenáct procent Američanů věří Bidenovu tvrzení, že za vysoké ceny může ruský prezident Vladimir Putin.

Pokud jde o pohrdání průměrným Američanem, kterého poškodily vyšší ceny, v Bidenově administrativě je ho více než dost. Brian Deese, ředitel Národní ekonomické rady prezidenta Bidena, dostal v nedávném rozhovoru pro CNN otázku: „Co říkáte těm rodinám, které říkají: poslyšte, my si nemůžeme dovolit platit 4,85 dolaru za galon měsíce, ne-li roky!

Jeho odpověď? "Jde o budoucnost Liberálního světového řádu a my musíme stát pevně."

Existovala někdy administrativa více mimo kontakt s americkým lidem? Kdybyste se zeptali pracujících Američanů, zda by byli rádi, kdyby trpěli chudobou pro „liberální světový řád“, kolik z nich by odpovědělo „to zní jako skvělý nápad“?

Pokusy prezidenta Bidena o snížení cen benzínu musí selhat, protože nerozumí problému. Může prosit Saúdy, aby pumpovali více ropy, může dokonce vyhrožovat americkým ropným společnostem, jako to udělal ve včerejším Tweetu. Může nakupovat a prodávat ze Strategické ropné rezervy ve snaze vyvolat dojem, že ceny klesají. Nic z toho nebude fungovat.

Nejpodivnější částí myšlenky, že Američané musí trpět, aby ublížili Rusům, je, že tato politika Rusku neubližuje! Naopak: Rusko zaznamenalo od začátku ukrajinské války rekordní zisky z vývozu ropy a plynu.

Podle nedávného článku New York Times umožnily rostoucí globální ceny ropy a plynu Rusku financovat válku s Ukrajinou. Americké sankce nezničily ruskou ekonomiku, jak Biden slíbil. Ve skutečnosti položily americkou ekonomiku na kolena, zatímco ruské zisky stoupaly

Jak minulý týden poznamenal Newsweek, ruští televizní komentáři žertují, že z neočekávaného finančního zisku, který Rusko zažilo od uvalení sankcí, jasně vyplývá, že „Biden je náš agent“.

Washingtonská bilaterální zahraniční politika plýtvání biliony na nekonečné války v zámoří se nám jako bumerang vrátila domů se všemi škodlivými účinky, které spolu přináší. Biden je zjevně odtržený od skutečnosti, ale je tu spousta viny na rozdávání. Jedinou otázkou je, zda se dočkáme prodloužené recese… nebo ještě horšího.

* RON PAUL má celostátní pověst jako přední obhájce svobody v dnešní americké politice. Je předním mluvčím ve Washingtonu pro omezenou ústavní vládu, nízké daně, volné trhy a návrat ke zdravé měnové politice založené na měně kryté komoditami. Tuto originální měnovou ideu se nyní pokoušejí uplatnit Rusové a Číňané ve snaze obejít finanční sankce a podrazit všemocnému dolaru nohy. Jestli se jim to podaří, svět se změní.

Ron Paul nikdy nehlasuje pro legislativu, pokud navrhované opatření není výslovně povoleno ústavou.Je autorem několika knih, z nichž nejvýznamnější je „End the Fed“, která dokumentuje škodlivý vliv US Federální banky na americkou a světovou ekonomiku. Fed klame už názvem: není bankou federální, tudíž státní, ale soukromou. Vlastní ji dvanáct rodinných bank, které si usurpovaly právo vydávat peníze, jež podle ústavy přísluší výlučně kongresu.

Vybral, přeložil a zredigoval Jan Vítek