Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 5, PhDr. Marie Novotná

26. 8. 2020

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 5

PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 23.3.

Němečtí zemědělci se spojili s Henleinem, Bund der Landwirte součástí sudetoněmecké strany, Spina odejde z vlády … prohlášení z 16. března, jehož hlavním obsahem je sdělení, že Bund … vystupuje z ústředny německých aktivistických stran. Zástupce strany dr. Spina zůstal zatím ve vládě a předsedovi Hackerovi dalo předsednictvo plnou moc.

Hackerovo prohlášení: Bund der Landwirte vystupuje dnešním dnem z vlády. Bund der Landwirte přičleňuje se jako celek do strany sudetoněmecké.

 
Lidové noviny,  24.3.

Křesťanští sociálové na odchodu. Demise ministra Zajíčka se čeká ve čtvrtek … Na československé straně se přijímá zhroucení aktivistické fronty s velkým politováním, ale jinak s klidem.

 

Lidové noviny,  25.3.

Křesťanští sociálové opustili koalici. Po včerejších zasedáních čtyřčlenného výboru a poslaneckých klubů křesťanskosociální strany lidové … dnes odpoledne rozhodovalo říšské představenstvo strany o návrhu, aby strana vystoupila z vládní koalice a ukončila dobrovolně svou existenci vstupem do Henleinovy strany. … křesťanskosociální strana lidová vystupuje dneškem z parlamentní většiny a odvolává svého zástupce  ve vládě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář