Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 10, PhDr. Marie Novotná

31. 8. 2020

Rok 1938 očima žurnalistů a dokumentů 10

PhDr. Marie Novotná

 

Lidové noviny, 4.6.

Propagační film o sudetských Němcích. Berlín 3. června

Říšskoněmecká společnost Degeto dokončila přípravy k natáčení celovečerního propagačního filmu o sudetských Němcích, který má být hotov k podzimu. Natáčení bude provedeno v létě a štáb má k ruce spolupracovníky z řad sudetských Němců. Libreto tohoto filmu, který bude propagací politických požadavků sudetských Němců, napsal Hermann Glessgen.

 

Lidové noviny, 9.6.

Henleinovské memorandum předsedovi vlády. K statutu nemá strana stanovisko, Praha 8. června

Korespondence sudetoněmecké strany oznamuje, že poslanec Kundt podal dne předsedovi vlády memorandum s požadavky strany, jejichž základem je 8 bodů karlovarského prohlášení. V dopisu pan poslanec Kundt upozorňuje předsedu vlády na to, že některé oficielní informace a interviewy vzbuzují nyní dojem, jakoby podkladem rozhovorů dr. Hodži se zástupci sudetoněmecké strany byl národnostní statut. Sudetoněmecká strana musí mít před začátkem jednání jasno o tom, mají-li být jako dosud základem jednání návrhy sudetoněmecké strany, nebo zda vláda zamýšlí předložit za tím cílem tak zvaný národnostní statut. Pro tento případ strana vyčká se svým stanoviskem, poněvadž prý nezná obsah statutu.

 

Lidové noviny, 12.6.

Už jsme zas bolševíci. Německá propaganda sáhla k nejsilnějšímu tématu Ks-Praha 11. června.

Říšskoněmecký tisk vybočuje se svou protičeskoslovenskou kampaní z hranic zdravého lidského rozumu… Dnešní říšskoněmecký tisk má rozkaz rozhlašovat do světa nepravdu, že Sovětské Rusko se plně zmocnilo Československa.  

Dnešní Völkischer Beobachter věnoval tématu podle svého domnění nejsilnějšímu, totiž bolševictví, celou první stranu. Jeho palcové nadpisy dnes zní: Moskevská pěst nad Prahou. Násilnické orgie české soldatesky. Několik citátů z úvodníku: „ Případy krutosti, které vyšli ve známost stačí, aby bylo možno učinit si představu o zuření české soldatesky. Není zločinu, kterého by se nebyla dopustila: ženy a dívky jsou znásilňovány, starci biti, muži a ženy nuceni k nuceným pracím pro vojsko, stodoly a byty pustošeny.“…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář