Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů 16

5. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů 16

 

Lidové noviny 1938, ročník 46, 4.10.1938

V Brně šíří podezřelí lidé pověsti, že bude v Brně proveden plebiscit nebo že Brno připadne k Německu bez hlasování jako koridor. Žádáme obyvatelstvo, aby ihned oznámilo policii každého, kdo šíří podobné myšlenky.

Lidové noviny, 5.10.

Henleinovští přísedící dosud úřadují. Brno 4. října.

V dnešní schůzi zemského výboru vzpomněl předsedající zemský viceprezident Böhm dějinných událostí minulého týdne, jež se dotýkají osudově také země Moravskoslezské..

Zahájení schůze zemského výboru byli přítomni také oba členové za SdP dr. Freibsch a ing. Folta …není právní možnost upravit nově jejich účast v tomto orgánu.

Lidové noviny, 7.10.

Jaksch komisařem pro uprchlíky? Praha 6. října

Anglický rozhlas dnes hlásil, že poslanec Jaksch, který se právě zdržuje v Anglii, byl jmenován komisařem pro uprchlíky za sudetská území. Podle toho se zdá, že se Anglie rozhodla  podniknout nějakou akci na pomoc těmto uprchlíkům. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.V Praze zatím není o jmenování poslance Jaksche nic známo.

Lidové noviny, 6.10.

5. října 1938 se prezident Dr. Edvard Beneš vzdal svého úřadu. V témže čísle je uveřejněn článek, který dokládá, proč „V Brně nebude plebiscit. Byl by zcela zbytečný – Nemá opory ani v sárském vzoru.“

jr. – Brno 5. října

Agitátoři bývalé Sudetoněmecké strany rozšiřují mezi německým obyvatelstvem v Brně záměrně a vytrvale pověst, že podle mnichovského diktátu se bude konat také v Brně pod mezinárodní kontrolou plebiscit. Bylo to již úředně vyvráceno, ale to jim nevadí, aby nepokračovali v činnosti, která je naprosto neodpovědná a má jen zvýšit zneklidnění obyvatelstva.  Zdá se, že v čele této akce je člen moravskoslezského zemského výboru za bývalou SdP dr. Hubert P r e i b s c h, který s poslancem dr- Hansem L o k s c h o u, bývalým členem křesťanskosociální strany a později strany sudetoněmecké, vede nyní otevřeně věci brněnského nacionálního Němectva. Zvláště činnost přísedícího dr. Preibsche  by  měly úřady  již rázně  zakřiknout. Tento  pán   n e m á  k v e ř e j n é m u  p ů s o b e n í  u ž  n e j e n  l e g i t i m a c i  m r a v n í,  a l e  i  p r á v n í. Stačí říci, že je sice československý státní příslušník, ale narodil se v Janově v okrese krnovském (roku 1982) a přísluší do Vidnavy v okrese frývaldovském, pochází tedy z území, které právě čs. republika odstupuje německé říši a nemá proto u nás co pohledávat. Je sice ještě členem zemského výboru, ale je známo, že za tuto funkci bere jenom plat a jinak nic nevykonává a v zájmu státním ani vykonávat nemůže.

Chceme však podat důkaz, že pro plebiscit v Brně podle mnichovské dohody velmocí nejsou dány ani jinak zcela žádné předpoklady. Je známo, že podle dohody velmocí bude pro plebiscit ve smíšených krajích Československa užito analogie sárského plebiscitu z roku 1934. Podle něho byly oprávněny hlasovat všecky osoby bez rozdílu pohlaví a národnosti, které v den plebiscitu dosáhly dvaceti let věku a které měly 28. června 1919, tj. v den podepsání versailleské mírové smlouvy, bydliště na území Sárska. Je jasné, že v Československé republice při případném plebiscitu bude možno analogicky použít  jako rozhodujícího určení, kdo je oprávněn hlasovat, den podepsání mírové smlouvy zavazující Československou  republiku. To je  m í r o v á  s m l o u v a   s t .- g e r m e n s k á  podepsaná 10. září 1919, jež byla vyhlášena po právoplatném ústavním schválení v československé Sbírce zákonů a nařízení z roku 1921 pod číslem 507. Jaké byly v té době skutečné národnostní poměry v Brně?