Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1938 očima žurnalistů 15

4. 2. 2024

Rok 1938 očima žurnalistů 15

 

Nový demokratický deník německý – Brno 22. září.

Od 27. září bude vycházet v Brně nový německý demokratický deník pod názvem Neues Morgenblatt. Jeho vydavatele bude Deutsche demokratische Kulturgemeinschaft, která se po totalitním vývoji v brněnském Němectvu stala nositelem všeho kulturního dění mezi demokratickými Němci, jejichž tábor roste pozoruhodně právě po posledních událostech.

Lidové noviny, 26.9.

Péče o severomoravské uprchlíky

Do Olomouce prchlo v posledních dnech před henleinovským terorem asi 200 uprchlíků ze severní Moravy. Jsou to rodiny českých zaměstnanců a německých sociálních demokratů. Těchto ubožáků se ujalo město a čs. Červený kříž … Městskou radou věnováno 7.000 Kč na zakoupení nejnutnějších potřeb… mnozí prchli jen v tom, co měli na sobě.

Lidové noviny, 27.9.

Poručík Otmar Chlup spočinul doma – Brno 26. září.

Na letním cvičišti královopolského Sokola vyrostl krásný katafalk a na něm spočinula rakev s mrtvolou jednoho z členů, jimiž se tato jednota právem chlubí: s mrtvolou poručíka Otomara Chlupa, který položil jako první Brňan život za vlast, byl zákeřně zastřelen na hranici ranou zrádce… Nad rakví promluvil starosta města Brna ing. dr. Spazier, zástupce armády

Lidové noviny, 29.9.

Pomozte vystěhovalcům

Z pohraničí odchází desítky ohrožených rodin demokratů. Mužové zůstávají na místě, ženy a děti přicházejí v těchto dnech k nám, hledajíce pomoc. Potřebujeme pro ohrožené rodiny na přechodnou dobu ubytování, jídlo, šaty. Prosíme vás, pomozte rodinám statečných  demokratických občanů z pohraničí, pomáháte sami sobě. Kdo chce poskytnout nocleh, jídlo, nebo obnošené šaty pro ženy a děti demokratů z pohraničí, přihlaste se ihned ve spolku Solidarita Brno, Nová ulice 29/III.