Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roček - Mariupol je vyčištěné město čekající na kapitulaci posledních ozbrojenců

17. 4. 2022

Roček - Mariupol je vyčištěné město čekající na kapitulaci posledních ozbrojenců

Podle česko – moravských TV dezinformací Rusové teprve dobývají Mariupol. Je to ptákovina. Ruská armáda má Mariupol již pod kontrolou. Zbývá jenom vyčistit izolovanou průmyslovou oblast na břehu moře.

František Roček, publicista

17. dubna 2022 - 07:20

 

Faktem je, že ruská armáda v sobotu nabídla ozbrojencům zablokovaným v Mariupolu, aby složili zbraně od 6 hodin ráno (moskevského času) v neděli 17. dubna, uvádí publicista František Roček.


Ruské ministerstvo války slavnostně oznamuje již dva dny po sobě, že Mariupol byl očištěn „od azovských militantů a zahraničních žoldáků.“

 

V sobotu bylo upřesněno, že „podle svědectví 1464 mariňáků, kteří se vzdali, zůstalo na Azovstalu 2,5 tisíce ukrajinských vojáků, nacistů a zahraničních žoldnéřů. Zbytky ukrajinské skupiny jsou zcela zablokovány na území Azovstalského hutního závodu.“ Říkal to Igor Konašenkov, oficiální zástupce ruského ministerstva války.

 

Boje o ruiny

Ruské vedení přiznalo, že likvidace odporu v rozlehlé průmyslové oblasti probíhá pomalu, ačkoliv akce mohla proběhnout dosti rychle. Ukrajinské obránce bylo možné z poslední enklávy vyzmizíkovat pomocí termobarických bomb. Ale to se nestane, protože Rusové chtějí ulovit jako zajatce ultranacionalisty z jednotek typu „Azov“, a zvláště zahraniční žoldnéře.

 

Přístav Mariupol byl plně obklíčen 11. března. V přístavním kotli uvízly: 36. samostatná brigáda námořní pěchoty, 109. brigáda teritoriální obrany, 503. samostatný prapor námořní pěchoty, rota 53. samostatné mechanizované brigády, jednotky 17. protitankové brigády, nacionalistické (nacistické) formace "Azov", "Aidar", "Pravý sektor", policejní a státní pohraniční jednotky a zahraniční žoldáci.

 

Čištění přístavního města od ukrajinských formací trvalo přes měsíc, protože Ukrajinci měli velkou výhodu: civilisty krčící se v domech jako živé štíty. Válečničtí Ukrajinci se nemuseli ohlížet vůbec na nic, nevadí jim totální devastace města, protože Ukrajina Mariupol ztratí, tak ať si Putin obsadí jenom kouřící trosky se zasypanými mrtvolami.

 

Čísla jsou nepodstatná

Rusové oficiálně tvrdí, že bojovali proti 8 100 duším a dosud se vzdalo 1 464 ukrajinských duší. Nikdo nemá přehled o počtu ozbrojenců, kteří vzali včas potichu nohy na ramena.

Kolik lidí se v sobotu ještě bránilo v technologické oblasti (území Azovstalu) je nepodstatné. Téměř všechna čísla jsou provizorní. „Jen 16. dubna v Mariupolu činily ztráty ukrajinské skupiny více než 4 000 lidí," zdůraznil vojensky mediální Konašenkov. Není mi ale jasné zda má jít o údajné ztráty za jeden den nebo postupný součet za delší čas.

Hra s čísly je ale zcela nepodstatná, protože podstatná je jenom informace o kompletním vyčištění Mariupolu od ukrajinských uniforem.

Mezitím propaganda z kyjevské Ukrajiny vykresluje různé krutosti a v ruských médiích jsou také reportáže, např. o tom, že „v hypermarketu u vchodu je obvyklý obrázek - tisíce občanů dostávají humanitární pomoc, jedí, nabírají vodu z přivezených cisteren. Lidé na nás okamžitě visí, mají otázku: „Kdy to všechno skončí?"…“

Nebo lidé si stěžují, že je problém s odstraňováním trosek a hledáním mrtvých pod troskami. V ruskou armádou vyčištěné oblasti se najednou v další den ve zchátralých domech objeví ukrajinské „trojky" -  odstřelovač, chlapík s granátometem a kulometčík, aby se ukryli a začali střílet ze zálohy.

Prostě, taková normální válka.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)