Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roberts - USA v pilné práci na vytvoření Páté kolony v Rusku

14. 1. 2024

P.C. Roberts - USA v pilné práci na vytvoření Páté kolony v Rusku

 

12.1.2024 16:50

Americké ministerstvo zahraničí plánuje vytvořit z 80 000 ruských absolventů amerických univerzit, účastníků to výměnných studentských programů, ruskou opozici.

Jak si lze vysvětlit lehkovážnost ruské vlády i Číny, které vysílají své studenty do USA, třebaže jim tam hrozí riziko jejich indoktrinace proti svým vlastním zemím? A proč Rusko i Čína dovolují  nevládním organizacím a podnikům, financovaným USA či Evropou, aby tyto organizace fungovaly na ruském či čínském území jako nástroje podvratné činnosti?

Kreml se sice přece jen nakonec odhodlal k tomu, že požádal, aby se západní nevládní organizace, působící  na ruském území, registrovaly jako zahraniční agenti, ale stále jim umožňuje činnost.

A tak se stalo, že to byla až ruská zahraniční rozvědka, která si tohoto nehorázného stavu povšimla, což její ředitel Sergej Naryškin dokumentoval, když prohlásil, že americké bezpečnostní agentury zavádějí sofistikované metody nezákonného vměšování do ruských voleb, pro kteroužto aktivitu rekrutují i ruské absolventy amerických univerzit.

A tak se zdá, že i když bojuje o přežití, není ruská vláda ochotna vzdát se všech svých kontaktů s USA, a to bez ohledu na to, jak vážně tyto kontakty Rusko ohrožují.

Nelze se tedy divit, když američtí neokonzervativci považují Rusko za překážku, do které stačí drcnout, aby padla.

Překlad: Lubomír Man

vasevec.cz