Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rjabkov - Bezpečnostní situace je kritická. Rusko nebude čekat věčně

20. 1. 2022

Rjabkov - Bezpečnostní situace je kritická. Rusko nebude čekat věčně

V oblasti evropské bezpečnosti se situace vinou Washingtonu a NATO stala kritickou a Rusko nebude věčně čekat na odpověď na své návrhy na bezpečnost, uvedl Sergej Rjabkov na Valdajském diskusním klubu.

Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí

20. ledna 2022 - 03:20

 

Oznámil to 19. ledna, náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov v projevu na místě Valdajského diskusního klubu.

 

„Situace v oblasti evropské bezpečnosti je skutečně kritická. Stalo se tak vinou Washingtonu a NATO, které mimo jiné využívají Ukrajinu jako nátlakovou páku na Rusko,“ řekl náměstek ministra.

 

„Rádi bychom našli vzájemné porozumění a dohodli se především s Američany. Zapojení příliš široké škály zemí do tohoto procesu se nám zdá kontraproduktivní,“ pokračoval Rjabkov.

 

Rjabkov zároveň zdůraznil, že Rusko nestáhne své jednotky pod tlakem zvenčí.

 

„Pokud jde o americké požadavky na urychlené stažení vojáků od hranic s Ukrajinou, budeme i nadále trpělivě vysvětlovat kolegům, že příslušné síly a prostředky jsou na našem území a nehodláme pod tlakem jejich pohybu dělat žádné změny,“ zdůraznil náměstek ruského ministra zahraničí Rjabkov.

 

A co je nejdůležitější, Moskva není připravena donekonečna čekat na reakci USA a NATO na její bezpečnostní návrhy v Evropě.

 

„Od Američanů a členů NATO jsme neobdrželi písemné připomínky k našim návrhům. Nezbývá než doufat, že se tak brzy stane. Jak ruská strana opakovaně zdůrazňovala, problém je naléhavý, nejsme připraveni čekat donekonečna, nejsme připraveni vrhnout se do obvyklého diplomatického, byrokratického zmatku o tom, jaké formáty jsou pro to optimální,“ řekl Rjabkov.

 

Dnes 21.ledna budou v 6enevě jednat ministři zahraničí Ruska a USA Lavrov a Blinken.

 

„Skutečnost, že Blinken a Lavrov budou vyjednávat, naznačuje, že 'diplomacie není mrtvá'," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

 

Obě strany chtějí zjistit, zda mohou dosáhnout porozumění, dodal představitel zahraniční politiky USA.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch