Jdi na obsah Jdi na menu
 


Revoluční výmluva

22. 12. 2019

Revoluční výmluva

 

   Ti, kdo zůstávají chladnými vůči akcím Milionu chvilek, považují jejich protesty za výraz neúcty k výsledkům demokratických voleb. Obviňují organizátory a účastníky demonstrací z toho, že nerespektují jednu z hlavních vymožeností listopadu 89 a hodlají provést jakousi novou revoluci, která instituci svobodných voleb podkopává.

   V reakci na toto obvinění pořadatelé demonstrací a jejich zastánci prohlašují, že výsledky voleb ani v nejmenším nezpochybňují. Požadují pouze odstoupení premiéra, který se dostal do střetu zájmu.

   Pokud by mysleli svá slova upřímně, museli by se obrátit nejprve na  politiky z hnutí ANO, kteří zastávají významné státní funkce a nejsou ve střetu zájmu, a požádat je, aby jim sdělili, zda a kým jsou připraveni premiéra nahradit. Jestliže se totiž někdo cítí být povolán dělat i bez mandátu pořádek v politice, měl by budit aspoň zdání věrohodnosti.

   Nic takového se však neděje. Místo toho pozvali svolavatelé demonstrací na svoji příští akci politiky stran, které ve volbách prohrály a které mají v rámci demokracie čtyři roky na to, aby prokázaly svoji přesvědčivost z opozičních lavic.

   Mezi samotnými demonstranty provedli zajímavý průzkum reportéři. Tázali se jich, koho by oni sami navrhovali na post premiéra. Nejčastěji padalo jméno ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). Bylo to na té samé demonstraci, během které byly zdi Lidového domu pomalovány hanlivými nápisy o kolaborantech. 

   Většina oslovených protestujících tedy ministra Petříčka evidentně za kolaboranta nepovažuje. Je to proto, že nespolupracuje se svou vlastní stranou, anebo kvůli tomu, že kolaboruje s někým, u koho to Milionu chvilek nevadí? Oslovení demonstranti uváděli, že ministr zahraničí je jim sympatický, neboť jeho pojetí politiky je velice blízké linii TOP 09. Jak známo, topka nemá pro politiku současné vlády ani to nejmenší pochopení a požaduje otočit kurs.

   Najde se po těchto informacích mezi nezávislými analytiky a vyváženými komentátory ještě někdo, kdo bude s vážnou tváří tvrdit, že cílem demonstrací není zvrátit výsledky demokratických voleb?

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář