Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko varuje Turecko kvůli novým výzkumům ve východním Středomoří

24. 7. 2020

Řecko varuje Turecko kvůli novým výzkumům ve východním Středomoří

23.7.2020 VSa Zprávy       

 

Turecko zahájilo další geologický výzkum na jih a východ od řeckého ostrova Kastelorizo. Atény protestují.

 

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis znovu varoval Turecko před jeho postupem při výzkumu nerostných surovin v oblasti východního Středomoří. Nyní se má jednat o seismický výzkum na jih a východ od řeckého ostrova Kastelorizo.

 

Mitsoitakis řekl, že EU nezbude nic jiného než uvalit na Turecko sankce v případě, že bude Turecko i nadále pokračovat v destabilizaci východního Středomoří. Turecko oznámilo, že bude mezi 21. červencem a 2.srpnem v okolí ostrova Kastelorizo provádět výzkum, načež řecké ozbrojené síly vyhlásily pohotovost. Řecké velvyslanectví v Ankaře poslalo oficiální stížnost na turecké ministerstvo zahraničí. Problém také Řecko nastolilo v Evropské unii, v NATO, jehož je Turecko členem, a také v Radě bezpečnosti OSN.

Ostrov Kastelorizo na mapě, hranice podle dohody z roku 1932 mezi Řeckem a Tureckem (zdroj: Autor: Fut.Perf, CC BY-SA 4.0)

 

Mezi Řeckem a Tureckem panuje dlouhodobé napětí ohledně celé řady problémů. Patří sem i turecké těžební plány v oblasti východního Středomoří, které se týkají vod, o kterých se vedou územní spory.

 

Představitel EU pro zahraniční politiku Josep Borell minulý týden varoval, že turecké kroky v oblasti geologického výzkumu jsou v rozporu se zájmy EU a také porušují mezinárodní právo i suverénní práva členských zemí EU. Německý ministr zahraničí Heiko Haas v úterý vyzval Turecko, aby s těmito aktivitami přestalo, pokud chce zlepšit své vztahy s EU.

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář