Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko požaduje odškodnění za nacistické zločiny. Tsipras vyčítá Německu kličkování v otázce reparací

25. 3. 2020

Řecko požaduje odškodnění za nacistické zločiny. Tsipras vyčítá Německu kličkování v otázce reparací

 

 Jsou to celkové pohledávky až 332 miliard EUR, o kterých chtějí Athény znovu vyjednávat s Německem. Parlamentní výbor se má zabývat otázkami reparací po 2. světové válce. Nová řecká vláda chce znovu přezkoumat pohledávky reparací vůči Německu. Ministerský předseda Alexis Tsipras pověřil parlamentní výbor, aby se zabýval tímto tématem. Jde o miliardové reparace za utrpěné bezpráví během 2. světové války.

 

„ Tím uctíme všechny oběti 2. světové války“, řekl řecký předseda vlády Alexis Tsipras a zahrnul i řecký odboj. „ Nezapomínáme, že také německý lid trpěl za nacismu“,řekl. Německu se po 2. světové válce právem pomohlo krácením dluhu, aby se mohlo znovu postavit na vlastní nohy.

 

„Po sjednocení Německa v r. 1990 se vytvořily právní a politické podmínky, aby se tato otázka vyjasnila“, řekl Tsipras. „ Ale od té doby reagovaly německé vlády mlčením, právními kličkami a průtahy“, kritizoval v parlamentní debatě v Athénách. „ A já se ptám, protože na evropské úrovni se v poslední době hodně hovoří o morálních otázkách: Je tento postoj morální?“ Debatu vysílala parlamentní televize.

 

Německá spolková vláda roku 1990 se skutečně vyhýbala při jednáních se zeměmi jako Řecko jednotě, neboť by se mělo také hovořit o reparačních nárocích. Kancléř Helmut Kohl se tak chtěl vyhnout platbám Řecku a ostatním státům, jak ukazují materiály 1989/90, které Spiegel posuzoval.

 

Řecká vláda své požadavky dosud konkrétně nevyčíslila. Ale to téma zatěžuje německo-řecké vztahy již desetiletí. Ministr zahraničí Nikos Kotsias obnovil nároky před měsícem v Berlíně a spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier požadavek odmítl.Všechny otázky reparací byly právně uzavřeny, řekl.

 

Na základě řecké studie, která existuje od začátku března 2013 a je označena jako přísně tajná, zkoumá nyní „ Nejvyšší řecký soudní dvůr“ , jaké možné požadavky reparací by mohly být vůči Německu vzneseny. Athénské noviny „To Vima“ však minulou neděli tuto studii zveřejnily. Celkové pohledávky jsou vyčísleny ve výši mezi 269 a 332 miliardami EUR.

 

Rozhovory s věřiteli v Bruselu

 

Po několikatýdenním útlumu chtějí zástupci Řecka a věřitelé mluvit ve středu v Bruselu o reformách a úsporných krocích. Rozhovory byly po změně moci v Athénách koncem ledna přerušeny. Proto nyní chybí evropským partnerům přesný přehled o finanční situaci v krizové zemi. Rozhovory na tzv. technické úrovni jsou předpokladem pro vyplacení dalších půjček Athénám.

 

Bez dalších miliard z EU, Evropské centrální banky a MMF hrozí Řecku v dohledné době státní bankrot. Řecký státní ministr Alekos Flambourasis proto apeloval na Řeky, aby přinesli své peníze ze zahraničí. „ Jsme v existenčním boji a potřebujeme každé jednotlivé euro“, řekl v řeckém rozhlase. Podle odhadů si Řekové vybrali ze svých bankovních kont v minulých třech měsících z obavy o své úspory více než 22 miliard EUR.

 

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

 

Spiegel online: Entschädigung für Naziverbrechen, Tsipras wirft Deutschland Trickserei in Reparationsfrage vor, 11.3.2015

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář