Jdi na obsah Jdi na menu
 


Razítko na pravdu

16. 9. 2019

 

   V souvislosti s novým portfoliem eurokomisařky Věry Jourové se rozběhla diskuse o tom, nakolik významnou agendu bude vlastně spravovat. V této souvislosti někteří vyjádřili uspokojení, že součástí její práce bude obhajoba pravdy proti lžím a dezinformacím.

   Z takového postoje mrazí. Stojí za ním primitivní přesvědčení, že svět je rozdělen na ctnostné skauty, kteří říkají vždy jen pravdu a nic než pravdu, a pokleslé bídáky, jejichž cílem je pouze manipulovat, lhát a podvádět. Pokud bude Věra Jourová pověřena vypracováváním seznamů jedněch a druhých, není jí co závidět.

   Člověk musí být hodně jednoduchý, aby věřil tomu, že na světě proti sobě stojí ve vyrovnaných řadách dobro a zlo. Z takového přesvědčení vyrůstaly pravidelně ty nejkrvavější konflikty, takové přesvědčení vedlo opakovaně k hledání a k exemplárnímu trestání vnitřního nepřítele.

   V našem civilizačním okruhu, jehož nejvyšší hodnoty má Věra Jourová ze své funkce hájit, se lhalo a manipulovalo až nápadně často. V důsledku těchto lží umíraly statisíce nevinných lidí, mimo jiné v Iráku, o němž nám nejvyšší činitelé američtí i evropští tvrdili, že disponuje zbraněmi hromadného ničení.

   Ani tyto smutné zkušenosti nebrání některým v jásotu nad tím, že právě Češka bude mít po celých příštích pět let na pravdu razítko. Jestliže se takoví lidé najdou mezi vysokoškoláky, je to zvláště smutné. Pravdou je, že by měli vrátit diplom. Nechtějí vědět nic o osudech velkých vyprávění, které se domnívaly mít na pravdu monopol. Nechtějí vědět nic o mocenském a zájmovém pozadí celé řady politických „pravd“.

   Pokud by nejvyšší orgán Evropské unie považoval za normální, že už zase má někdo patent na celou pravdu, ať už dělá a říká cokoliv, bylo by to s Evropou hodně špatné. Byl by to jen důkaz, že ti, kdo byli kýmsi vybráni, aby vystupovali jejím jménem, jsou naprosto nepoučitelní.

   A pokud by měla sympatická Věra Jourová skončit jako vrchní evropská cenzorka a propagandistka, bylo by vhodnější jí místo gratulací vyslovit upřímnou soustrast.

Prof. J.Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář