Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radim Fiala varoval před závažnou hrozbou pro Česko, kterou zastínila pandemie covidu-19

19. 4. 2020

Radim Fiala varoval před závažnou hrozbou pro Česko, kterou zastínila pandemie covidu-19

© Foto : Facebook account of Radim Fiala

ČR

12:32 19.04.2020Získat krátkou URL

 

Český poslanec promluvil o následcích současné krize, která odhalila další výzvu pro český stát. Fiala upozornil na prudký růst cen potravin, jehož hlavní příčinou je podle něj politika Evropské unie zaměřená na podkopávání hospodářské soběstačnosti jednotlivých členských států. Jediným východiskem je navracení kontroly nad zemědělskou politikou.

 

Politika Evropské unie přispívá k tomu, že členské státy ztrácejí kontrolu nad svým hospodářstvím, myslí si místopředseda politické strany SPD Radim Fiala. Důsledkem toho je, mimo jiné, rostoucí závislost na dodávkách potravin ze zahraničí, a tím pádem i nepředvídatelnost dynamiky cen. Jako názorný příklad český politik uvádí růst cen potravin v Česku během pandemie koronaviru.

 

„Vepřové v březnu meziročně zdražilo o 22,1 procenta! Uzeniny byly v březnu meziročně dražší o 14 procent a cukr o 11,1 procenta. Potraviny tak za rok v průměru zdražily o 6,4 procenta! Ceny ovoce meziročně stouply o 16 procent, a třeba vepřové maso dokonce o více než pětinu,“ poznamenal Radim Fiala ve svém příspěvku na Facebooku.

 

Politika Bruselu je důvodem toho, že Česká republika ztratila svou potravinovou soběstačnost, což se ukázalo být výrazným problémem zvláště v době pandemie covidu-19. Celková neúčinnost evropských institucí během krize je podle Fialy dalším důkazem, že musíme spoléhat sami na sebe, a právě proto je třeba začít pracovat na obnovení své nezávislosti a hospodářské soběstačnosti.

 

Co se týče konkrétních kroků, podle návrhu Fialy je především nutné klást větší důraz na podporu infrastruktury na venkově. Další nezbytnou součástí plánu je podpora českých farmářů, stejně jako ochrana nejdůležitějších komodit. Podle Fialy je realizace těchto kroků zásadní pro zabezpečení nezávislosti a soběstačnosti českého státu, což může sehrát rozhodující roli během případné ekonomické krize.

Problémy potravinové soběstačnosti na Slovensku

 

Předseda Institutu národní politiky a bývalý slovenský poslanec Rafael Rafaj již dříve vyjádřil přesvědčení, že současná krize je vhodnou příležitostí pro to, aby Slovensko začalo pracovat na zvýšení vlastní potravinové soběstačnosti. Hlavním podnětem k tomu jsou podle něj problémy spojené s dodávkou mnoha druhů potravin ze zemí, které jsou nejvíce postiženy pandemií koronaviru. Jedná se především o dovoz čerstvé zeleniny a ovoce z Itálie a Španělska. Rafaj tvrdí, že slovenská vláda by měla přijmout mimořádná opatření, a sice objednat si u slovenských farmářů rozmanité druhy zeleniny a zemědělských plodin.

...

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář