Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin obvinil Evropu ze zamlčování skutečností o druhé světové válce

21. 12. 2019

Putin obvinil Evropu ze zamlčování skutečností o druhé světové válce

© Sputnik / Aleksei Danichev

Svět

18:40 20.12.2019

 

Pravda o druhé světové válce se v dnešní Evropě úmyslně zamlčuje a existují pokusy přehodit vinu za její rozpoutání z nacistů na komunisty. Západní činitelé to dělají proto, aby skryli nepříjemné okamžiky svých vlastních dějin, domnívá se ruský prezident Vladimir Putin.

 

Během pátečního setkání s prezidenty zemí SNS v Petrohradě předložil Putin svým kolegům řadu archivních dokumentů spojených s dějinami druhé světové války a předválečnými vztahy evropských zemí.

 

„Mám dojem, že v dnešní Evropě to nejen nechtějí vědět, ale úmyslně zamlčují, snaží se přehodit vinu, a to i za rozpoutání druhé světové války, z nacistů na komunisty. Ano, my víme, kdo je to Stalin. Ano, provedli jsme jeho hodnocení. Myslím si však, že faktem zůstává ta okolnost, že fašistické Německo napadlo 1. září 1939 Polsko a 22. června Sovětský svaz,“ zdůraznil Putin po přečtení řady dokumentů prezidentům SNS.

 

Pokud jde o současné případy znesvěcení hrobů sovětských vojáků, ruský prezident uvedl, že vojáci Rudé armády, kterým byly tyto pomníky v Evropě postaveny, byli ti nejobyčejnější lidé.

 

„Tito rudoarmějci, kdo to je? Většinou rolníci, dělníci. A mnoho z nich trpělo následkem právě toho stalinského režimu. Někdo byl rozkulačen, příbuzní někoho jiného byli uvězněni. A tito lidé zahynuli, když osvobozovali evropské země od nacismu. Nyní jsou jejich pomníky bořeny. A to i proto, aby nevyplula právě ta fakta tehdejší skutečné tajné dohody některých vůdců evropských zemí s Hitlerem. To se nemstí bolševikům, ale dělají vše pro to, aby skryli svou vlastní pozici,“ je přesvědčen prezident.

 

Putin o přepisování historie ve 2. světové válce

 

Již minulý týden Putin varoval, že mezinárodní instituce začaly umožňovat pokusy o přepisování historie ve druhé světové válce.

 

Vnučka Koněva Jelena: Děda nepřijel do Berlína s cihlami, aby tam stavěl zeď „Téměř obviňuje Sovětský svaz spolu s nacistickým Německem z rozpoutání druhé světové války. Jako by už zapomněli, kdo 1. září 1939 zaútočil na Polsko a 22. června 1941 na Sovětský svaz,“ prohlásil ruský prezident na zasedání organizačního výboru Poběda (Vítězství) v souvislosti s nedávným usnesením Evropského parlamentu, které fakticky srovnává nacistické Německo a Sovětský svaz.

 

Podle ruského lídra jsou navíc ti, kteří se pokoušejí polemizovat s touto „nestydatou“ lží, předem obviněni z vedení informační války proti „demokratické Evropě“.

 

Putin také zdůraznil, že Rusko na tuto lež odpoví pravdou a že i nadále bude vyprávět o událostech Velké vlastenecké války a zveřejňovat archivy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář