Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin má problém Na Západě mu došli soupeři...

18. 7. 2022

Putin má problém Na Západě mu došli soupeři...

Peter Akopov 20220715

 

Japonsko předevčírem pohřbilo bývalého premiéra Abeho a britští konzervativci včera zahájili proceduru volby nového předsedy strany, který odstoupivšího premiéra nahradí.

Rezignace Borise Johnsona a atentát na Šinzó Abeho upozornily na zásadní problém Západu - našeho geopolitického protivníka, s nímž jsme se střetli v prakticky zprostředkované válce. Jde o krizi vůdcovství. Role jednotlivce je velká i v běžných dobách, natož v tak klíčové a vyhrocené době, jako je ta současná.

 

Johnson a Abe byli nejen nejvlivnějšími, ale také nejsilnějšími politiky ve svých zemích - a Velká Británie a Japonsko jsou nejen členy G7, ale také významnými globálními hráči (což o Kanadě a Itálii, které jsou také členy G7, říci nemohou).

Abe již nestál v čele japonské vlády, ale vedl největší frakci ve vládnoucí Liberálně-demokratické straně, což z něj v kombinaci s jeho zkušenostmi a osobností učinilo jedničku japonské politiky. Nemusel se znovu ujmout premiérského křesla, aby měl na politiku své země obrovský vliv, přesahující všechny ostatní.

Johnson je nejen nejchytřejším a nejbystřejším britským politikem, ale také nejambicióznějším. A téměř jistě se do Downing Street ještě vrátí, ale jeho vliv bude po nějakou dobu zanedbatelný a bude muset sledovat dění zvenčí.

 

Ačkoli atentát na Abeho byl dílem fanatika samotáře a Johnsonovo sesazení bylo výsledkem nespokojenosti mezi jeho kolegy z vlády a strany, jedno mají společné: byli odstraněni silní vůdci. Ano, obě monarchie nejsou zeměmi s tradicí silné vlády jednoho muže, ale ani v nich nevládnou silné osobnosti. Zvláště v době krize - krize pro Západ i pro celý svět.

 

 

Je však možné, že Johnsonův odchod a Abeho vražda nejsou historicky náhodné? V tom smyslu, že symbolizují konec celé jedné éry - doby nadvlády Západu. Éra Západu byla 24. února zpečetěna - a reakce zemí G7 na naši speciální operaci na Ukrajině to jen potvrdily. Nikoliv jen reakce, ale způsob, jakým se snaha Západu potrestat a izolovat Rusko odrazila zpět.

 

Nejde jen o to, že se celý nezápadní svět odmítl postavit na stranu Západu (i když nechce být sankcionován), ale o to, jak se klacek sankcí jako bumerang vrátil zpět na samotné vůdce západních zemí.

Každá ze zemí G7 má pochopitelně své vnitropolitické potíže a energetická krize jim jen přidala na vypjatosti, ale je těžké si nevšimnout, že neuplynulo ani pět měsíců a ve většině předních západních zemí mají úřady už velké problémy.

 

Bidenův rating klesl na 30 %, což téměř zaručuje porážku vládnoucích demokratů v listopadových doplňovacích volbách, což znamená dvojvládí a konflikt na úrovni Bílý dům-Kongres.

 

Emmanuel Macron vyhrál prezidentské volby, ale prohrál parlamentní volby - a jeho vláda se nyní nebude moci opřít o parlamentní většinu.

 

Hlavní strana italské vládní koalice se rozštěpila - ministr zahraničí Di Maio opustil Hnutí pěti hvězd a vzal s sebou dalších šest desítek poslanců. A přestože Contiho vláda zatím ohrožena není, důvodem rozkolu byla právě otázka dodávek zbraní na Ukrajinu.

 

Stejný problém otřásá i německým kabinetem: přestože na něj za problémy s dodávkami veřejně útočí pouze opozice v čele s novým lídrem CDU Friedrichem Merzem, kancléř Scholz by se již měl obávat o bezpečnost "semaforové" koalice. "Zelení" chtějí více podpořit Ukrajinu, zatímco liberální demokraté chtějí zchladit svůj zápal ve věci přechodu na čistou energii - vzhledem k tomu, že je taková krize s dodávkami ruského plynu, je možné, že se odmítnutí „špinavé“ energie odloží.

 

Krize britské moci Johnsonovou rezignací neskončí - naopak, během dvou let, které zbývají do příštích parlamentních voleb, lze očekávat i střídání premiérů ve starém italsko-japonském stylu.

 

Jinými slovy se zdá, že vlády všech klíčových zemí G7 (rating kanadského premiéra Trudeaua také „nestoupá“) znejistěly - a jejich boj o Ukrajinu v tom hraje významnou roli. Ne samotný boj, ale jeho důsledky. Pro nás je však důležité pouze to, jak to ovlivní jejich postoj k Ukrajině. Budou i nadále zvyšovat dodávky zbraní v naději, že Rusko porazí na bojišti, nebo je negativní vnitropolitické trendy přimějí k větší opatrnosti? Jinak řečeno, vzpamatují se, nebo ne?

 

Odpověď zní ne. Protože na této straně nevidíme žádné silné hráče. Ano, ne všichni západní lídři trvají na porážce Ruska - to je postoj Anglosasů, tedy USA, Británie a Kanady. Osobní kvality Bidena a Johnsona zde nehrají velkou roli - většina establishmentu zaujímá stejný "bojovný postoj". A lídři kontinentální Evropy - Macron, Scholz, Draghi - se sice ohánějí eskalací a "válkou, která má zvítězit", ale ocitají se v pozici, kdy je vedou Anglosasové. Vzpírají se, brzdí, ale jdou anglosaskou "evropskou cestou" - strategickou roztržkou s Ruskem. Evropa se každým měsícem více a více zaplétá do ukrajinské války, čímž se uzavírá možnost obnovení vztahů s naší zemí nejen v krátkodobém, ale i střednědobém horizontu.

 

Jedná se o historickou volbu pro samotnou Evropu, která nakonec ztratí jak Ukrajinu, tak vztahy s Ruskem. Ale kdo ho vyrobil? Olaf Scholz? Mario Draghi? Emmanuel Macron? Měřítko těchto figur neodpovídá výzvám, kterým Evropa čelí, protože nedokázala nic namítat proti anglosaské hře proti Rusku na úkor Evropy. I když, co si budeme povídat, jaká historická perspektiva, když jsou nuceni obětovat i své vnitropolitické pozice.

 

To je krize vůdcovství - slabost národních elit. Tím nechci říci, že kdyby to byl de Gaulle, dopadlo by to jinak. Jde o to, že mezi západoevropskými lídry není nikdo, kdo by se Viktoru Orbánovi byť jen přiblížil. Tedy muži, který upřednostňuje zájmy svého národa a státu před geopolitickou hrou svého staršího partnera. Ano, Orbán to má částečně jednodušší - je zodpovědný jen za své Maďarsko, zatímco Macron, Scholz a Draghi se považují za zodpovědné za celou Evropu, kde existuje otevřeně rusofobní lobby (a nejen Poláci, ale i anglosasky vzdělaní euroatlantičtí úředníci a politici). Na formátu osobnosti však stále záleží. Není jasné, jak mohou Macron nebo Scholz vést Evropu, když necítí odpovědnost za své vlastní země.

 

Ne, samozřejmě, že to cítí, to nám řeknou, ale nejsou jedinými vládci - existuje kolektivní vedení, existuje parlament a obecně demokratické volby, střídání u moci. Na rozdíl od autoritářských diktátorů tak musí neustále vytvářet koalice, kroutit se a hledat aritmetický průměr. Odpovědnost se rozmělňuje, političtí vůdci se rozmělňují.

 

Ale to jsou jen výmluvy a fantazie - podobný systém organizace moci existuje na Západě už více než sto let. Negativní selekce byla přítomna v 19. i ve 20. století. Ale v době krize se vždycky dostávaly na vrchol ty nejsilnější osobnosti, protože na maškarády není čas, je třeba zachránit vlast. Nyní však nic takového neexistuje ani na úrovni evropských států, natož na celoevropské úrovni. Znamená to snad, že žádná krize neexistuje?

 

Ne, krize existuje, jen je hlubší, než jsou západní elity schopny pochopit. Staletí jejich moci a globálního vlivu si z nich krutě vystřelila: věřili, že budou světu vládnout vždy, a to natolik, že zaspali obrat - ztrátu iniciativy i zhroucení důvěry (a závislosti) k Západu ze strany nezápadního světa. A dokonce i celkový pokles jejich vlastní úrovně - pokles míry přiměřenosti a obětavosti. Když se to vše navrství na obecnou krizi, tedy na zhroucení anglosaského modelu globalizace, dostaneme to, co máme nyní: Putin teď na Západě skutečně nemá s kým mluvit. A navíc byl Abe zabit, Johnson (jakkoli byl Putinovým nepřítelem) byl odstraněn.

 

Jediný profesionálně kompetentní západní vůdce Joe Biden, který se ve světové politice pohybuje již půl století, nedokáže přijmout novou geopolitickou realitu. Kromě toho není právě v nejlepší kondici a hlavně vede zemi, která žije (a on to ví) s hořící rozbuškou v základech. Zbytek západních vůdců neuvažuje v horizontu desetiletí - nebo se spíše necítí být za takové termíny odpovědný. Putin má tedy o čem mluvit a jednat se Si Ťin-pchingem, Módím, Erdoganem, Rahbardem Chameneím - a nejde o dobu, dokud jsou nebo budou u moci, ale o úroveň pochopení problémů a pocit historické odpovědnosti. A samozřejmě také v měřítku osobnosti.

 

https://ria.ru/20220714/soperniki-1802261944.html

Překlad:        st.hroch        20220716