Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin hovořil k Rusům v televizi - Ukrajina je kolonie s loutkovou vládou

21. 2. 2022

Putin hovořil k Rusům v televizi - Ukrajina je kolonie s loutkovou vládou

Seznam Zprávy, ČTK

 

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během pondělního jednání Rady bezpečnosti Ruské federace.

aktualizováno • 19:09

 

Článek

Nejdůležitější informace

– Ruský prezident Vladimir Putin Putin dnes v televizním projevu k národu oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Televize vzápětí ukázala, jak podepisuje příslušné dekrety a dohody s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Dohody podle pozorovatelů mají Rusku poskytnout právní základ pro vyslání vojáků do východoukrajinského Donbasu.

– Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Joe Biden v zásadě souhlasili se summitem ohledně stoupajícího napětí na ukrajinsko-ruských hranicích, oznámil v noci na pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle Kyjeva jakákoli snaha o diplomatické řešení stojí za pokus.

– Kreml ale později mírnil očekávání. „Je předčasné mluvit o jakýchkoli specifických plánech na organizaci jakýchkoli summitů,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

– Podle nejnovějších informací amerických zpravodajských služeb má Rusko nyní u hranic s Ukrajinou rozmístěno téměř 75 procent svých hlavních sil, řekl stanici CNN zdroj ze zpravodajských služeb. Koncentrace sil v blízkosti Ukrajiny je velmi neobvyklá a je to část důvodu, proč USA věří, že Rusko je připraveno zaútočit, uvedl zdroj.

– Rusko tvrdí, že na svém území zabilo pětici ukrajinských „diverzantů“, podle Kyjeva tam ale žádné síly nebyly. Moskva také uvedla, že střela vypálená z Ukrajiny zničila stanoviště ruských pohraničníků. Kyjev to označil za provokaci ruských tajných služeb.

– Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy, aby kvůli stále se zvyšující pravděpodobnosti vzniku vojenského konfliktu na Ukrajině urychleně opustili východní oblasti země. Úřad varuje před jakýmikoli cestami na Ukrajinu.