Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin - Na Ukrajině se připravuje třetí vojenská operace. Musíme reagovat

23. 12. 2021

Putin - Na Ukrajině se připravuje třetí vojenská operace.

Musíme reagovat

11:15 23.12.2021

 

Ruský prezident Vladimir Putin se během tiskové konference dotknul tématu Ukrajiny a rozšíření NATO na východ. Obává se, že se chystá další vojenská operace.

Putin uvedl, že do státního převratu na Ukrajině Rusko ani nenapadlo, že by se Krym mohl opět stát součástí RF.

„Ke zhoršení došlo v roce 2014. Do té doby část historického území SSSR se ocitla mimo území země, a Moskva se s tím smířila,“ připomenul Putin.

Ruský prezident se domnívá, že se chystá další vojenská operace, protože čím dál tím častěji je slyšet slovo „válka“.

„Vzniká dojem, že se chystá třetí vojenská operace, a je potřeba se na to připravit. Druhá varianta – vytvoření „anti-Ruska“ na Ukrajině s dodávkami zbraní a vymýváním mozku obyvatelům," dodal.

Putin dále uvedl, že Rusko nemůže nereagovat na situaci na Ukrajině. Musí také pořád brát v úvahu svoji bezpečnost.

„Máte vůbec ponětí, jak z historického hlediska musí Rusko žít dál? Rusko se pořád musí ohlížet zpět, co se tam děje, jaké nové systémy zbraní byly dodány. A pak pod rouškou těchto nových systémů zbraní hodit radikály i na řešení otázky na Donbasu a Krymu z pozice síly,“ uvedl dál.

„Ale my už musíme myslet na perspektivy své bezpečnosti na nejbližší období. Čekat, až nás udeří? Je to vážná otázka,“ pokračoval Putin.

 

Zdůraznil, že minské dohody zůstávají jedinou možností deeskalace konfliktu.

„My jsme museli něco dělat v roce 2014. Tak vznikla krize. Dobře. Dvakrát ukrajinské úřady vyzkoušely vyřešit situaci sílou. Výsledek? Obklíčení, ztráty a Minské dohody. Jsou dobré, nebo ne? Jsou jedinou možností. V čem je problém? Nechtějí je plnit,“ dodal Putin.

„Bez jakéhokoliv vedlejšího úmyslu jsme nastolili otázku: žádný pohyb směrem na Východ nesmí pokračovat. Míč je na jejich straně. Zatím vidíme pozitivní reakci. Americká strana je připravena k jednání v Ženevě, představitelé byli určeni. Doufáme, že proces bude pokračovat v tomto směru,“ uzavřel celou věc ruský prezident.

Konflikt na Donbasu trvá více než 7,5 roku, za tu dobu podle posledních údajů OSN se oběťmi konfliktu stalo asi 13 tisíc lidí. Otázka urovnání situace na Donbasu je projednávána především na schůzkách minské kontaktní skupiny, která od září 2014 přijala tři dokumenty pro zmírnění konfliktu. Avšak i po uzavření dohod o příměří pokračují mezi stranami konfliktu přestřelky.

Sputnik