Jdi na obsah Jdi na menu
 


Puč v ODS - nástup Kuby. Prý čeká a je připraven. Pokud Fiala nepochopí, co se děje...

27. 8. 2022

Puč v ODS - nástup Kuby. Prý čeká a je připraven. Pokud Fiala nepochopí, co se děje...

27.8.2022 9:02 dop.

Šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS jako příští premiér? Podle politologa Lukáše Valeše jde o realistický scénář vývoje situace ve vládě. Kuba podle něj hlasitě vystupuje a apeluje na Fialův kabinet v době krize. Podle politologa hejtman už vyhlíží příležitost, jak se chopit moci.

 

Foto: Hana Brožková

Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

 

Hejtman Martin Kuba na páteční tiskové konferenci opakovaně doporučoval vládě, co by měla dělat s energetickou krizí. Kuba vždycky vystoupí v době nějaké krize, ať už šlo o covid či nyní o energie. Podle Valeše jde o politika a představitele křídla ODS, které je jiného názoru než současné vedení. „Myslím si, že teď má k ANO mnohem blíže, třeba kvůli věcným otázkám. Také ale kvůli tomu, že musí v rámci Asociace krajů spolupracovat s hejtmany za ANO. Vlastně představuje v rámci ODS takovou mocenskou alternativu současnému vedení,“ řekl Valeš pro iDNES.cz.

  • Celý rozhovor ZDE

„Samozřejmě v případě, že dojde k problémům této vlády, a to dojde, buď vláda pochopí, že opravdu je tento stav neúnosný, nebo začne něco dělat. Přičemž navrhovaný tarif nám nepomůže, to není systémové řešení. Je nutné, jak i hejtmani řekli, zastropovat ceny a udržet je, jinak zkolabuje hospodářství, veřejný sektor a služby.“

 

V případě, že tohle vláda nepochopí, což v případě pana profesora Fialy nelze vyloučit, představuje Kuba podle Valeše „mocenskou alternativu současnému vedení ODS“. „Může být novým předsedou ODS a třeba do budoucna i premiérem,“ míní politolog.

„Tohle opravdu skončí velkým průšvihem a může tady dojít k obrovským pnutím. Proto si myslím, že Martin Kuba čeká na svoji příležitost. Je si dobře vědom, že přijde, a on je na ni dobře připraven,“ dodává Lukáš Valeš.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Puc-v-ODS-nastup-Kuby-Pry-ceka-a-je-pripraven-Pokud-Fiala-nepochopi-co-se-deje-712452