Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proti mírové dohodě Ukrajina - Rusko byl a je Západ!

9. 9. 2022

Proti mírové dohodě Ukrajina - Rusko byl a je Západ!

<< CO MOŽNÁ NEVÍTE >> Rusko a Ukrajina se v dubnu předběžně dohodly na mírové dohodě.Boris Johnson dorazil do Kyjeva krátce po jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a řekl Zelenskému, aby nevyjednával s Ruskem, a řekl, že Západ není připraven podepsat dohodu.

Vladimir Zelenskij a Boris Johnson

9. září 2022 - 07:20

 

Ruští a ukrajinští představitelé se předběžně dohodli na potenciální mírové dohodě během jednání v dubnu 2022, podle článku Foreign Affairs od Fiony Hillové a Angely Stentové, který citoval bývalé americké úředníky, píše Dave DeCamp, redaktor na Antiwar.com.

 

V článku se píše: „Podle několika bývalých vysokých amerických představitelů, se kterými jsme mluvili, se v dubnu 2022 zdálo, že ruští a ukrajinští vyjednavači se předběžně shodli na obrysech vyjednaného prozatímního urovnání.“

Podmínky tohoto urovnání by byly, že se Rusko stáhne na pozice, které zastávalo před zahájením invaze 24. února. Výměnou by Ukrajina „slíbila, že nebude usilovat o členství v NATO a místo toho obdrží bezpečnostní záruky od řady zemí“.

Předběžná dohoda byla výsledkem osobních mírových rozhovorů ruských a ukrajinských představitelů, které se konaly koncem března v Istanbulu. Virtuální rozhovory se po schůzce v Istanbulu obnovily, ale obě strany nakonec nedosáhly dohody.

 

Hlavním faktorem neúspěšného vyjednaného urovnání byl tlak ze Západu. Podle článku Ukrajinska pravda vyzval britský premiér Boris Johnson ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby přestal vyjednávat s Ruskem, když 9. dubna navštívil Kyjev.

 

Podle článku Johnson Zelenskému řekl, že i když je Ukrajina připravena podepsat nějaké dohody o zárukách s Putinem, západní podporovatelé Kyjeva nejsou. Článek uvádí, že Rusko je připraveno na schůzku mezi Putinem a Zelenským o potenciální mírové dohodě, ale po Johnsonově návštěvě se to stalo méně pravděpodobné.

 

Zdá se, že Johnson potvrdil článek Ukrajinska pravda, když v květnu řekl francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, že „naléhal“ na Ukrajinu během své návštěvy v Kyjevě, aby nevyjednávala. Britský premiér Johnson navštívil Kyjev naposledy jako premiér v srpnu a znovu řekl Ukrajincům, aby s Ruskem nevyjednávali.

 

Dalším faktorem, který podle Ukrajinské pravdy zbrzdil mírová jednání, bylo objevení zmasakrovaných civilistů v Buči a dalších oblastech poblíž Kyjeva, ze kterých se Rusko zhruba v době jednání stáhlo.

 

Rusko po istanbulských jednáních na konci března oznámilo, že „drasticky“ omezuje vojenské operace v okolí Kyjeva a města Černihiv na severu země. Když náměstek ruského ministra obrany Alexander Fomin oznámil plán, řekl, že Rusko očekává, že „v Kyjevě budou přijata relevantní klíčová rozhodnutí a budou vytvořeny podmínky pro další normální práci“.

Po oznámení následovalo stažení ze severu, které bylo dokončeno na začátku dubna. USA a jejich západní spojenci považovali ruské stažení ze severu za ústup a viděli v něm příležitost zvýšit podporu Ukrajině a ublížit Rusku.

 

Na konci dubna navštívil Kyjev ministr obrany Lloyd Austin a po cestě řekl, že cílem Washingtonu ve válce bylo „oslabit“ Rusko. V květnu prezident Biden podepsal zákon o pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů.

 

(rp,prvnizpravy.cz,scheerpost,foto:arch.)