Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projekt Velkého Turanu bude ukončen ruským Bosporem a Dardanelami

7. 12. 2020

Projekt Velkého Turanu bude ukončen ruským Bosporem a Dardanelami

7. 12. 2020 Janinna  

 

A co když je strategický plán Ruska pro 21. století do značné míry založen na parametrech dohod s Velkou Británií a Francií v letech 1915-1916?

 

Nepřátelství v První světové válce skončilo 11. listopadu 1918 příměřím z Compiègne uzavřeného mezi Francií, Velkou Británií, Spojenými státy a dalšími státy Entente a Německem, které bylo ve válce poraženo.

 

Pro Rusko válka skončila Brestlitevským mírem a osm měsíců dříve, 3. března 1918, z vnitřních důvodů v souvislosti s Říjnovou revolucí v roce 1917. Podle Brestlitevské smlouvy Rusko přišlo o Finsko, Polsko, pobaltské státy, Ukrajinu, část Běloruska a Zakavkazsko.

 

Rusko tedy nepatřilo k vítězným mocnostem v První světové válce. Zároveň je třeba vědět, jaké územní akvizice by Rusko mohlo mít, kdyby se historie odehrála podle jiného scénáře. Pojďme se zabývat těmi částmi, které se týkaly Osmanské říše, spojence Německa v První světové válce.

 

V březnu až dubnu 1915, Rusko podepsalo dohodu s Velkou Británií a Francií o průlivech.

 

Byla formalizována v následujících dokumentech:

    memorandum ministra zahraničí Sazonova francouzským a britským velvyslancům v Petrohradě M. Palaeologusovi a J. Buchananovi ze dne 4. března 1915,

    memorandum britského velvyslanectví v Petrohradě ministru zahraničních věcí Sazonovovi ze dne 6. března 1915,

    memorandum francouzského velvyslanectví v Petrohradě ministru zahraničních věcí Sazonovovi ze dne 8. března 1915,

    dvě memoranda britského velvyslanectví v Petrohradě ministru zahraničních věcí Sazonovovi ze dne 12. března 1915

    a verbální nóta francouzského velvyslanectví v Petrohradě ministru zahraničních věcí Sazonovovi ze dne 10. dubna 1915.

 

V souladu s Dohodou Ruska s Velkou Británií a Francií o úžinách, Velká Británie a Francie souhlasily s připojením – po vítězství nad německou koalicí – Konstantinopolu (Istanbul), průlivů Bosporu a Dardanel a také přilehlých oblastí evropské a asijské části Turecka (spojenec Německa v První světové válce) k Ruské říši.

 

Dále v březnu až květnu 1916 obdržela Velká Británie a Francie souhlas Ruska s plány rozdělení Turecka.

S Ruskem byla uzavřena dohoda o rozdělení asijského Turecka z roku 1916, která je formálně formulována v memorandech, nótě a dvou telegramech.

A Velká Británie a Francie v Londýně formou výměny nót a se souhlasem Ruské říše uzavřely ve dnech 9. – 16. května 1916 Sykes-Picotovu dohodu (oficiálně nazvaná Maloasijská dohoda), která byla dohodou o rozdělení asijského majetku a území Osmanské říše (zóny vlivu).

Na základě těchto dohod spojenci slíbili, že splní dohodu Ruska s Velkou Británií a Francií o úžinách z roku 1915 a také předat Ruskému impériu regiony Erzurum, Trebizond (Trabzon), Van, Bitlis a část Kurdistánu.

Jeruzalém, který byl v té době součástí Osmanské říše, se navíc dostal pod protektorát Ruské říše.

Bospor a Dardanely, pokec24

Sykes-Picotova dohoda. Původní mapa. 1916

 

V tisku je současnému vojensko-politickému vedení Ruska často vyčítán nedostatek strategického plánování pro nadcházející desetiletí. Mimochodem, generální štáb Ruské říše plánoval přibližně v horizontu 100 let.

Absence veřejně dostupných strategických plánů rozvoje současného Ruska však vůbec neznamená, že žádné takové plány neexistují. Je zcela zřejmé, že dosažení strategických cílů netoleruje rozruch a publicitu.

 

Plánování také vychází z nových výzev.

 

V tomto ohledu stojí za to věnovat Turecku velkou pozornost. Dnes musíme uznat zjevný fakt – Turecko se zaměřilo na ruská bývalá území: území bývalého Ruského impéria a bývalého SSSR.

 

Mluvíme o Zakavkazsku, Turci pronikli do Ázerbájdžánu a navrhli koncept „jeden národ – dva státy“.

Ankara je také velmi aktivní ve Střední Asii a na Kavkaze.

 

Přičemž informační a kulturní vliv Turecka se netýká pouze zemí sousedících s Ruskem, jako je Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Turkmenistán, ale také přímo ruského území: Krym, Čečensko, Dagestán, Ingušsko, Karačajevsko-Čerkesko a Kabardino-Balkarsko . … Turecko také ochotně spolupracuje s Ukrajinou, a to i ve vojenské sféře, při vyzbrojování armády země, která prohlásila Rusko za agresora.

 

Od 90. let, od rozpadu Sovětského svazu, Ankara oživila svůj globalistický projekt zaměřený na přestavbu Velkého Turanu. Podle řady odborníků v současné době nahrazuje projekt ISIS (Islámský stát).

 

Archivní faktor spočívá v tom, že Turecko není zcela nezávislým hráčem – za ním stojí Británie, která používá Ankaru jako zástupného hráče.

 

Tuto skutečnost je třeba vzít v úvahu, právě proto taktické dohody uzavřené mezi Ruskem a Tureckem o Sýrii, Libyi a Náhorním Karabachu, mohou být kdykoli porušeny.

 

Jaké jsou geopolitické plány Ruska pro 21. století?

 

S přihlédnutím k tomu, co bylo uvedeno na začátku této publikace, stojí za to věnovat pozornost tomu, jak ruský prezident Vladimir Putin osobně odkryl pomník hrdinům První světové války na Poklonnaja hora v Moskvě.

 

Akce byla načasována na 100. výročí vypuknutí První světové války a konala se v roce 2014.

 

A co když je strategický plán Ruska pro 21. století do značné míry založen na parametrech Dohody Ruska s Velkou Británií a Francií o úžinách z roku 1915 a Dohody o rozdělení asijského Turecka z roku 1916?

 

Je třeba poznamenat, že realizaci těchto plánů Ruska spustí samotné Turecko ve své nepotlačitelné touze rozšířit svůj životní prostor.

 

Vojensko-politické vedení Ruské federace se v této fázi přidržuje strategie hrát svou geopolitickou hru na pozadí hry cizí a ve správný čas mění zdánlivě prohranou situaci ve svůj prospěch.

 

Svědčí o tom přinucení Gruzie k míru v roce 2008, znovusjednocení Krymu s Ruskem v roce 2014 i nedávné události v Náhorním Karabachu.

 

Tak to bude i s tureckým projektem Velkého Turanu.

 

Projekt Velkého Turanu skončí ruským Bosporem a Dardanelami.

 

 Pokec24.cz