Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prohlášení vůdců jaderné pětky nevylučuje, že summit stálých členů Rady bezpečnosti OSN je stále nezbytný řekl Peskov

3. 1. 2022

Prohlášení vůdců jaderné pětky nevylučuje, že summit stálých členů Rady bezpečnosti OSN je stále nezbytný řekl Peskov

 (navržený dříve Putinem, pozn. red.)

Reakce ruského ministerstva zahraničí

Rusko očekává, že schválení prohlášení o předcházení jaderné válce představiteli jaderných mocností pomůže snížit napětí. Uvádí se to na Telegramu ruského ministerstva zahraničí.

„Doufáme, že za současných obtížných podmínek mezinárodní bezpečnosti schválení takového politického prohlášení ze strany vůdců jaderných mocností přispěje ke snížení úrovně mezinárodního napětí a omezení závodů ve zbrojení, k posílení důvěry a budování základů budoucí kontroly nad útočnými a obrannými zbraněmi v jejich vztahu, a také k budování opatření na snížení rizik,“ stojí ve zprávě.

Jak poznamenala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, tento dokument byl připraven z iniciativy Moskvy a za aktivní účasti jejích zástupců.

 

Prohlášení mělo být zveřejněno u příležitosti zahájení 10. Konference o posouzení platnosti smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která měla být zahájena v New Yorku dne 4. ledna, ale kvůli zhoršující se epidemiologické situaci ve Spojených státech byla odložena. Jaderné mocnosti se zároveň rozhodly zveřejnění neodkládat.

 

Přesto se jaderné mocnosti, podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí, s ohledem na důležitost a soběstačnost Společného prohlášení rozhodly jeho zveřejnění neodkládat. Zacharovová dodala, že dokument „pětky “ doplňuje a rozvíjí bilaterální prohlášení dříve přijatá na nejvyšší úrovni se Spojenými státy americkými (ve Společném prohlášení prezidentů ze dne 16. června 2021) a Čínou (ve Společném prohlášení ze dne 28. června 2021 o 20. výročí podpisu Smlouvy o sousedství, přátelství a spolupráce)

 

Pokec24.cz