Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč třetina Čechů prohlašuje, že v socialismu se žilo lépe?

24. 10. 2019

 

 

24. 10. 2019  facebookový profil Jiřího Kobzy a PrvníZprávy

„Pokud máme 1 milion lidí pod hranicí chudoby a 2 miliony přežívají těsně nad ní, potom ta 1/3, která si myslí, že se za socíku žilo lépe, docela sedí!" konstatoval poslanec Jiří Kobza.

 

 

 

„ČT řeší, proč 1/3 Čechů prohlašuje, že v socialismu se žilo lépe. Čistá propaganda o tom, jak to lidi nechápou, jak se mají dobře. Jenže diskutují s lidmi 40+, kteří si pamatují, jak to bylo doopravdy, ne jak to prezentuje Česká televize. Vadí jim nedostatečné sociální jistoty, a svoboda žít na ulici nebo v jeskyni jim to nějak nenahrazuje, navíc, když o tom vypráví nadprůměrně vydělávající moderátor a sluníčkový propagátor ekonom Zahradník," napsal poslanec Jiří Kobza po sérii pořadů v České televizi, které se zabývaly názory lidí k životu v době socialistického Československa před rokem 1990.

 

„Myslím, že po 30 letech demokratury s ní máme téměř tolik zkušeností jako se 40 léty socialismu. Srovnání osmdesátých let socialismu a životní situace 1/3 národa nyní je tristní vysvědčení liberálů, občanské společnosti a vůbec všech kavárníků," konstatoval dál poslanec SPD.

 

„O to více se snaží vymývat hlavičky našich dětí, aby se udrželi u moci a jejich chlebodárci u zdrojů a oněch 460 mld. Kč každoročně mohlo dál odtékat do zahraničí," uzavřel svůj komentář Jiří Kobza.

 

Komentář vyvolal mnoho dalších komentářů ...

 

"Měli bychom se finančně lépe dnes, ale museli by vrátit ceny před rok 89," míní jeden ze čtenářů.

 

„Celá ta otázka je postavená naproto chybně. Srovnáví "dnešek", což je opravdu špatná doba, se "socialismem", což byla doba dlouhá a měla své různé fáze. Jsem přesvědčen, že kdyby byl dotaz směrován na 90. vs. 80. nebo 70. léta, vyhrála by ta 90. léta. To byla doba svobody, tvůrčího vzepjetí a naděje," napsal další diskutující.

 

„Dnes je totiž už vyžráno vše, co bylo vybudováno před 89 a není kde brát. Zbývá jen to, co nám milostivě dají.....," připojil se k diskusi autor komentovaného komentáře Jiří Kobza.

 

„Tak jednoduché to není - ale to víme oba a taky víme, že by to byla debata do rána," připojil další čtenář svůj názor.

 

„Když si navíc uvědomíme, cca 38% občanu pod 30 let socik nezažili vůbec, a cca 14% ve věku 30 až 40 jen jako velmi malé děti, jde o více než 70% z těch, kteří tu dobu zažili a vnímali, i z hlediska komparace, reálné a hlouběji..." mínil další komentátor.

 

 

„Ono se to nedá pořád všechno počítat jen na peníze, i když si nikdo z nás nedovolí popírat, jak jsou v dnešní době důležité. Samosebou kdo pamatuje dobu před hadrákem ví o čem je řeč. Ano, nebyl průměr platu třicet tisíc ale taky se platil nájem 150 korun," píše se v dalším komentáři.

 

„Pokud máme 1 mil.lidí pod hranicí chudoby a 2 mil přežívají těsně nad ní, potom ta 1/3, která si myslí, že se za socíku žilo lépe, docela sedí!" poznamenal Jiří Kobza.

 

„Dnes třeba není drahá a je dostupná elektronika a spotřebiče, ale to se nekupuje každý den. Ale ceny potravin, nájmu bytu, koupě bytu není adekvátní k platům lidí co mají nižší příjmy. A takových je hodně. Spousta lidí si nemůže dovolit dovolenou a jiné," píše další komentátor.

novarepublika.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář