Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč stále více neslušnosti?

8. 12. 2021

Proč stále více  neslušnosti?

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Žijeme v divném světě mezilidského  pomlouvání a  vzájemného štvaní. To, co prezident Masaryk označil jako nežádoucí „Hulvátov“, to se  u nás prudce šíří a nabývá na ostrosti a brutalitě. Je zvláštní, že i „mainstreamové“ tažení nenávisti proti  prezidentovi Zemanovi sílí. Přestože mu přibyla léta, přestože stůně. Naši „vybraní“  publicisté neznají zdvořilost a ohleduplnost  chování ani  k osobě  potřebného člověka v letech, natož uctivost a respekt k hlavě státu. Přestože to je nejvyšší ústavní činitel státu.

 

Vývoj „Hulvátova“ v naší společnosti je vskutku zvláštní a těžko pochopitelný. Není tomu dávno, co jeden mnohostranně angažovaný  moderátor a komentátor  předvedl  pozoruhodnou  proměnu od zdvořilosti k  netaktní  hrubosti. Pamatuji si, jak pravidelně chodil na besedy s prezidentem a jak o nich zdvořile mluvil. Pamatuji si také, jak  se ve svých každodenních  projevech  opakovaně  vracel k expředsedovi TOP O9. Jako by se   někde zavázal nepřestajně ho připomínat a  četnými  kratičkými  posměšnými  zmínkami   si brousit  vtip  na jeho minulé činnosti.

 

 Dnes tento  horlivý  všestranný  informátor si  pravidelně zve  někdejšího  stranického  stoupence   „knížetepána“, aby spolu osobně se vší vážností o společenskopolitických tématech  diskutovali. Činí tak  přátelsky a  chápavě. Zato s  nevraživým odstupem  komentuje chování  pana prezidenta. V těchto dnech ho přímo  neuvěřitelně ponižuje a  pranýřuje. Neuctivě  se  posmívá jeho  protinákazovému zařízení. Odsuzuje prezidentovu přehlídku členů budoucí vlády. Nemá nejmenší pochopení pro snahu  hlavy státu  poznat, koho svým podpisem  bude jmenovat členem vlády. A tupí i chování budoucích ministrů, kteří se dostavují k prezidentovi k vstupnímu  rozhovoru  před nástupem do ministerské fukce s etiketou.  Prostý občan  jim schvaluje, že jsou  k prezidentovi zdvořilí a ohleduplní. Podle našeho  posuzovatele  však by měli  projevovat  jasný  nesouhlas a odpor  k  probíhající  akci,  měli by odmítat  prezidentovy názory, měli by stát na  názorech vlastních, a to  bezohledně opačných. A náš  odmítač  se  hojným slovem i procítěným gestem naparuje nad  vším, co se týká prezidenta. 

 

 A tak se občan ptá: Ministři mají v osobnosti pana prezidenta vidět nepřítele? A proti nejvyššímu ústavnímu činiteli mají nepřátelsky vystupovat? Jaké je  vlastně postavení naší  soudobé  vlády? Může nám pan komentátor říci, kde jsme a kam směřujeme? To ani mezi prezidentem a vládou nemá existovat souhlas, vzájemnost, podpora a spolupráce  v období globálních krizí?