Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro bojovníky zajišťovali zdroje - FSB překazila činnost meziregionální buňky IS

24. 3. 2020

Pro bojovníky zajišťovali zdroje - FSB překazila činnost meziregionální buňky IS

Roman Šimajev

20. března 2020

 

FSB oznámila, že na území Krymu, v Rostovské oblasti a v Republice Komi je zrušena buňka teroristické skupiny Islámského státu, která financovala bojovníky. Komplicové teroristů vytvořili mezinárodní síť ke shromažďování peněz pro IS – pod krytím charitativní činnosti bylo na účet teroristů sebráno kolem dvou milionů rublů.

 

Činnost buňky přerušila ruská FSB spolu s Rosfinmonitoringem. V oznámení o akci se praví: „FSB RF spolu s Rosfinmonitoringem překazila na území Republiky Komi a Rostovské oblasti činnost utajené buňky mezinárodní teroristické organizace Islámský stát, která zajišťovala zdroje pro bojovníky.“

 

FSB objasnila: „Pod rouškou charitativní činnosti bylo na účty teroristů a jejich spolupachatelů převedeno přibližně 2 miliony rublů. Po prohlídkách v bydlištích podezřelých členů teroristické organizace byly zabaveny prostředky komunikace, platební prostředky a dokumenty potvrzující protiprávní činnost.“ V akci se pokračuje. Již dříve nejednou zadrželi pracovníci ruských speciálních služeb komplice teroristů a lidi shromažďující peníze pro potřeby IS a překazili jejich činnost.

 

Tak v listopadu 2019 byla zastavena činnost spiklenecké buňky, která pro IS sebrala nejméně 10 milionů rublů. Krom toho byly zadrženy dvě ženy ve věku 24 a 33 let. Byly to „stoupenkyně radikálního smýšlení“ a pomáhaly mezinárodně hledanému bojovníkovi.

 

Za měsíc na to bylo zadrženo 5 bojovníků, 2 z RF a 3 ze Střední Asie. Jejich úkolem bylo provádět diverzní a teroristické akce v Rusku. V únoru 2020 FSB zadržela obyvatele Moskvy, který organizoval sbírku peněz pro IS, nasbíral 25 milionů rublů.

 

V průběhu únorového zasedání kolegia FSB oznámil Vladimir Putin, že se počet teroristických zločinů v zemi nadále snižuje, v roce 2019 došlo ke 4 a dalších 57 se podařilo zlikvidovat, včetně 34 teroristických útoků. Národní protiteroristický výbor později doplnil, že byla loni odhalena činnost osmasedmdesáti buněk mezinárodních teroristických organizací. V průběhu operací bylo neutralizováno 32 banditů, z toho 9 vůdců. Celkově bylo zadrženo 41 vůdců, 241 bojovníků a 606 spolupachatelů teroristů.

 

Vladimir Putin v rozhovoru pro TASS promluvil o plodné spolupráci s USA v oblasti boje s terorismem. Konkrétně šlo o odhalení osob připravujících teroristické akce v Petrohradu. Řekl, že je pracovníci FBI dlouho sledovali a potom předali informaci FSB. Americké tajné služby dvakrát informovaly ruské kolegy o teroristech plánujících své akce Petrohradu. Poprvé v prosinci 2017 a podruhé v prosinci 2019. V obou případech pomohly informace teroristické akce odvrátit a Vladimir Putin za ně poděkoval Donaldu Trumpovi.

 

Ředitel Zahraniční zpravodajské služby Sergěj Naryškin poznamenal, že nízká úroveň vztahů mezi státy a celkové napětí mezi Ruskem a USA nepřekáží produktivní spolupráci mezi speciálními službami. Japonský časopis Toyo Keizai ocitoval jeho slova: „Zahraniční zpravodajská služba celkově udržuje velmi dobré, plodné partnerské vztahy s většinou speciálních služeb a rovněž se speciálními službami USA, především s CIA.“

 

Převzato z RT.com

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář