Jdi na obsah Jdi na menu
 


Připomínka ke Kunratickému zpravodaji

25. 12. 2019

Připomínka ke Kunratickému zpravodaji

V posledním Kunratickém zpravodaji č.6/20193)  jsem si se zájmem přečetl článek „Korbové mají novou hrobku“, podepsaný „lal“.  Opravu hrobky rodiny Korbů na starém kunratickém hřbitově v podstatě považuji za správnou a obecně prospěšnou. Rodina Korbů, poslední majitelé kunratického zámku a dalších nemovitostí v katastrálním území Kunratice, se bezesporu zapsala do historie obce.

 

Tím více mne mrzí, že část článku „Z výpovědi pamětníků víme, že za druhé světové války pomohl mnoha kunratickým obyvatelům před nasazením na nucené práce do Německa a v době Pražského povstání zachránil vyjednáváním s Němci hodně kunratických životů, když se jednotky SS chystaly zaútočit na Kunratice. Jejich svědectví je popsáno v knize Kunratice v běhu času. Nicméně ho po válce dostihlo jeho přihlášení se k německé národnosti, a tak po skončení války byla na jeho majetek uvalena národní správa. Kromě zámku, dalších budov a hospodářských stavení bylo Korbům po válce zkonfiskováno na 231 hektarů polí, lesů, rybníků a pastvin.“ je zřejmě věcně zkreslena.

 

Konfiskace majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa se řídily zejména zákony (dekrety ) č.121) a 1082)/1945 Sb. V obou těchto zákonech jsou v §1 uvedeny osoby, na které se příslušné zákony vztahují s tím, že „osobám německé a maďarské národnosti, které se aktivně zúčastnily boje za zachování celistvosti a osvobození Československé republiky, se zemědělský majetek podle odstavce 1 nekonfiskuje“1), příp.“ …., s výjimkou osob, které prokáží, že zůstaly věrny Československé republice, nikdy se neprovinily proti národům českému a slovenskému a buď se činně zúčastnily boje za její osvobození, nebo trpěly pod nacistickým nebo fašistickým terorem,“…2)

 

Otázkou tedy zůstává, z jakých důvodů rodina Korbů ustanovení uvedených zákonů nevyužila? Zejména, když „pomohla mnoha kunratickým obyvatelům před nasazením na nucené práce do Německa a v době Pražského povstání zachránila vyjednáváním s Němci hodně kunratických životů, když se jednotky SS chystaly zaútočit na Kunratice.“

Jejich přihlášení se k německé národnosti zřejmě nebylo jediným důvodem konfiskace jejich majetku a následného odsunu…

 

Historie není „černobílá“…

 

Děkuji.

S pozdravem Ludvík Smýkal

 

1)Zákon č. 12/1945 Sb. (Dekret presidenta republiky o konfiskaci a urychleném rozdělení

Zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa)

§ 1.

(1) S okamžitou platností a bez náhrady se konfiskuje pro účely pozemkové reformy zemědělský majetek, jenž je ve vlastnictví:

a) všech osob německé a maďarské národnosti, bez ohledu na státní příslušnost,

b) zrádců a nepřátel republiky jakékoliv národnosti a státní příslušnosti, projevivších toto nepřátelství zejména za krise a války v letech 1938 až 1945,

c) akciových a jiných společností a korporací, jejichž správa úmyslně a záměrně sloužila německému vedení války nebo fašistickým a nacistickým účelům.

(2) Osobám německé a maďarské národnosti, které se aktivně zúčastnily boje za zachování celistvosti a osvobození Československé republiky, se zemědělský majetek podle odstavce 1 nekonfiskuje.

(3) O tom, lze-li připustiti výjimku podle odstavce 2, rozhodne na návrh příslušné rolnické komise příslušný okresní národní výbor. Pochybné případy předloží okresní národní výbor zemskému národnímu výboru, který je se svým dobrozdáním postoupí ke konečnému rozhodnutí ministerstvu zemědělství, které rozhodne v dohodě s ministerstvem vnitra.

 

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-12

 

2)Zákon č. 108/1945 Sb. (Dekret presidenta republiky o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondech národní obnovy)

 

Konfiskace nepřátelského majetku.

§ 1.

Vymezení konfiskovaného majetku.

(1) Konfiskuje se bez náhrady - pokud se tak již nestalo - pro Československou republiku majetek nemovitý i movitý, zejména i majetková práva (jako pohledávky, cenné papíry, vklady, práva nehmotná), který ke dni faktického skončení německé a maďarské okupace byl nebo ještě jest ve vlastnictví:

1. Německé říše, Království maďarského, osob veřejného práva podle německého nebo maďarského práva, německé strany nacistické, politických stran maďarských a jiných útvarů, organisací, podniků, zařízení, osobních sdružení, fondů a účelových jmění těchto režimů nebo s nimi souvisících, jakož i jiných německých nebo maďarských osob právnických, nebo

2. osob fysických národnosti německé nebo maďarské, s výjimkou osob, které prokáží, že zůstaly věrny Československé republice, nikdy se neprovinily proti národům českému a slovenskému a buď se činně zúčastnily boje za její osvobození, nebo trpěly pod nacistickým nebo fašistickým terorem, nebo

3. osob fysických a právnických, které vyvíjely činnost proti státní svrchovanosti, samostatnosti, celistvosti, demokraticko-republikánské státní formě, bezpečnosti a obraně Československé republiky, které k takové činnosti podněcovaly nebo jiné osoby svésti hleděly, záměrně podporovaly jakýmkoliv způsobem německé nebo maďarské okupanty nebo které v době zvýšeného ohrožení republiky (§ 18 dekretu presidenta republiky ze dne 19. června 1945, č. 16 Sb., o potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů a o mimořádných lidových soudech) nadržovaly germanisaci nebo maďarisaci na území Československé republiky nebo se chovaly nepřátelsky k Československé republice nebo k českému nebo slovenskému národu, jakož i fysických nebo právnických osob, které strpěly takovou činnost u osob spravujících jejich majetek nebo podnik.

 

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-108

 

3) https://www.praha-kunratice.cz/sites/default/files/zpravodaj/zpravodaj-kunratice_6-2019_web.pdf

Přišlo e-poštou

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář