Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezident Zeman s politiky i zástupci armády položili věnce u hrobu neznámého vojína na Vítkově

28. 10. 2019

Prezident Zeman s politiky i zástupci armády položili věnce u hrobu neznámého vojína na Vítkově

Dnes 10:26 – Praha • Aktualizováno 10:51

Novinky

 

 Prezident Miloš Zeman se spolu s premiérem Andrejem Babišem, zástupci armády a válečnými veterány v pondělí na pražském Vítkově zúčastnili pietního aktu u příležitosti 101. výročí vzniku samostatného Československa. Společně položili věnce k hrobu neznámého vojína.

Vedle prezidenta se tradiční piety účastní zástupci armády, vlády, parlamentu i církví. Přítomni jsou rovněž váleční veteráni. Pietní akt doprovázejí vojenské ceremonie, při nichž vojáci mimo jiné přinesou historické vojenské prapory.

Miloš Zeman na pietním aktu Vítkově

 

Loni u příležitosti 100. výročí vzniku Československa se aktu na Vítkově zúčastnili i tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Petr Pellegrini.

 

Nejvýznamnější státní svátek je rovněž řádovým dnem a prezident proto v poledne jmenuje na Pražském hradě nové generály. Večer proběhne předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále.

 

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 jako výraz úcty československým legionářům. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé KSČ. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea. Lidé si v něm mohou prohlédnout expozici o významných meznících české a československé státnosti ve 20. století.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář