Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezident Bibilov připustil sjednocení Jižní a Severní Osetie v sestavě RF

8. 4. 2022

Prezident Bibilov připustil sjednocení Jižní a Severní Osetie v sestavě RF

31. března 2022

Jestliže by se Jižní Osetie začlenila do Ruské federace, mohla by se spojit se Severní Osetií. Promluvil o tom 31. března prezident republiky Anatolij Bibilov. Pro TV Russia 24 uvedl: „Existují právní kroky, které musíme učinit. Když budeme součástí RF, potom uvnitř RF jsou postupy, které jsou spojeny se sjednocením subjektů. Jižní Osetie může vstoupit do Ruské federace jako ruský subjekt. Myslím, že je sjednocení Osetie nezbytné.“

Dodal, že v současnosti probíhají konzultace s ruskou stranou v otázce referenda. Řekl, že právní postup musí být založen především na mezinárodním právu. Dále dodal, že v případě vstupu do RF a spojení se Severní Osetií by se mohl region nazvat Osetie – Alanie. Informaci uzavřel: „Jižní Osetie je nezávislý stát a může přijímat rozhodnutí, které považuje za životně nezbytné. Toto rozhodnutí je pro lid Jižní Osetie skutečně životně nezbytné.“

Ještě před tím uvedl první místopředseda výboru Státní dumy pro záležitosti SNS, euroasijskou integraci a vztahy s krajany Viktor Vodolatskij, že by referendum, které musí proběhnout před přijetím do RF, mohlo být v květnu až červnu.

Prezident sdělil, že v blízké době podnikne republika právní kroky pro vstup do RF. Poznamenal, že v roce 2014 tuto možnost nevyužila a více se „toho dopustit nemůže“. Podle něho je sjednocení s Ruskem strategickým cílem a cestou Jižní Osetie. Řekl, že Osetinci budou vždy vděčni vedení ruského národa za to, že zůstali svobodní a nezávislí.

Prezidentova mluvčí Gassieva sdělila novinářům, že referendum se bude pravděpodobně konat po prezidentských volbách v Jižní Osetii, které jsou plánovány na 10. dubna. Všechny právní postupy pro začlenění do RF se dokončí po volbách. Předseda parlamentu Jižní Osetie Tadtajev potvrdil, že referendum se bude konat v nejbližší době.

V roce 2008 zaútočila gruzínská vojska na Jižní Osetii a zničila část jejího hlavního města Cchinvali. Rusko tam vyslalo vojsko, bránilo obyvatele republiky a gruzínské vojáky vyhnalo. V srpnu téhož roku uznalo Rusko nezávislost Jižní Osetie a rovněž Abcházie. Krom RF uznala její nezávislost také Venezuela, Nauru, Nikaragua a Sýrie.

Převzato z Iz.ru

outsidermedia.cz