Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přesídlení německého obyvatelstva z Československa

4. 1. 2022

Přesídlení německého obyvatelstva z Československa

 

Německé obyvatelstvo bylo z Československa přesídleno, nikoliv vyhnáno. Termín vyhnání používají Němci, termínem Postupimské konference představitelů vítězných mocností je přesídlení, transfer, odsun. Termín „vyhnání“ má podle mezinárodního práva zcela jiný obsah, než mu dávají Němci a naše proněmecká pátá kolona.

Následuje i zdůvodnění.

 

Přesídlení není vyhnáním

 

"Nejen právnímu a lingvistickému specialistovi, ale i prostému občanovi cosi vnitřně říká, že "vyhnání" nemá nic společného s transferem. Institut přesídleni předpokládá předchozí mezinárodní dohodu zainteresovaných států o spořádaném a humánně uskutečněném transferu osob z jednoho státu do druhého. Vyhnání naopak bývá jednostranným aktem státu. Je-Ii provedeno svévolně a v rozporu s obecným mezinárodním právem nebo smluvními závazky dotyčného státu, představuje jeho protiprávní chování, které může mít za následek jednak jeho mezinárodní odpovědnost a jednak nárok takto vyhnaných osob na odčinění způsobené újmy."

Sborník: Prof. JUDr. M. Potočný, DrSc.:Právní aspekty odsunu sudetských Němců, Ústav mezinárodních vztahů, Praha 1996, str. 18