Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pracuje se

2. 12. 2019

Pracuje se

Dmitrij Boltěnkov, vojenský historik

22. listopadu 2019

 

Všechny země se snaží snižovat ztráty svých vojáků. Smrt vojáka je tragédie pro příbuzné i pro stát a má vliv i na obraz vedení a působí i finanční náklady. Proto se vyvíjejí drony a pracuje se na robotizaci. Rusko se v této záležitosti opožďovalo za USA a Izraelem a byla to pro něj nevýhoda. Americké drony pravidelně špehují u ruských břehů. Rusko zatím na tyto lety nemůže odpovídat.

 

Pracemi na bojových robotech a bezpilotnících se v Rusku zabývá řada vědeckých a konstrukčních organizací. V posledních letech byly k řešení připojeny vědecké společnosti ministerstva obrany RF. K práci v nich se vybírají mladí lidé, kteří mají vysokoškolské vzdělání na předních ruských vysokých školách, především technického směru, projevili se již ve vědecké a technické činnosti a mají vynálezy, patenty a publikace.

 

Tyto útvary mají za úkol vytvářet perspektivní vzory vojenské techniky, software, mají vyvíjet nové materiály a technologie. Spoléhá se na to, že mladí absolventi mají čerstvý, neovlivněný pohled a lehčeji si osvojují novinky výpočetní techniky. Po vědeckých společnostech mohou mladé kádry pracovat i ve vědecko-technických organizacích, zabývajících se perspektivní vojenskou technikou.

 

Hlavním  posláním vědeckých společností je práce na robotických komplexech a bezpilotnících umožňujících záchranu vojáků a lehčí řešení bojových úkolů. Projekt je úspěšný a v roce 2018 se přešlo k další etapě – vytvoření vojenského vědeckého technického městečka.

 

V zemi je již několik takových center, například Rosnano a Skolkovo. Zařízení se neobjevují v dostatečné míře v mediích a situace dělá dojem, že jde o Potěmkinovy vesnice určené k získávání státních peněz. V roce 2018 se začalo budovat vojenské vědecké městečko Era v rajonu lázní Anapa. Rychle vyrostly vědecké bloky s laboratořemi, obytné domy a pracovní zóny. Základem pro Eru je jedno z nejpřednějších datových center na bázi jednoho z nejvýkonnějších superpočítačů v zemi.

 

Centrum má za úkol vyhledávat, rozvíjet a zavádět technologie v těchto oblastech: nanotechnologie a nanomateriály, biotechnologické systémy i technologie, informatika a počítačové inženýrství; technické vize a rozpoznávání vzhledu; technologie zabezpečení života a energetické zabezpečení a rovněž robotika. Je možno předpokládat, že hlavním a nevyřčeným cílem Ery je vytvoření technologií robotů a dronů.

 

Na území technického městečka jsou rozmístěna zastoupení ohromných průmyslových komplexů, jako je Kalašnikov nebo Suchoj, které se zabývají i stavbou různých druhů vojenských robotů a bezpilotníků. Očekávají se nové obranné technologie zítřka. Dá se předpokládat, že novinky najdou uplatnění i v civilním životě.

 

Činnost vojenského technického městečka  je pod trvalou kontrolou vrcholného  vedení země. Prezident Putin navštívil vojenské fórum Armáda 2019 a většinu času trávil na stanovištích Ery. Byla mu předvedena radiová zpravodajská stanice na bezpilotním vrtulníku a model válečného radioelektronického robota. Era již začala vyrábět.

 

Ve světě neexistují podobná technická městečka a společnosti. Vypadá to, že ministerstvo obrany vytvořilo unikátní nástroj pro výrobu různé vojenské techniky a technologie vojenského i civilního určení.

 

V Sovětském svazu se tvořilo množství modelů moderní techniky a mnoho perspektivních technologií. Problémy byly s jejich uvedením do života. Příkladem může být ve světě největší loď na atomový pohon určená ke zpravodajským účelům, kterou až po předání označili za nepotřebnou. Peníze na její výstavbu vyletěly do vzduchu. Podobné případy jsou i v USA. Jejich Big Dog Robot stál miliardy dolarů a mnoho let práce. Nakonec byl odmítnut, byl příliš hlučný a nedal se utajit. Je potřeba se podobným případům vyhnout a vždy pečlivě zvážit praktické uplatnění.

 

Převzato z Iz.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář