Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozval si Kypr na pomoc proti Turecku ruské námořnictvo?

6. 4. 2020

Pozval si Kypr na pomoc proti Turecku ruské námořnictvo?

 

Ruské vojenské námořnictvo bude provádět v kyperských teritoriálních vodách vojenské cvičení s ostrými střelbami. Kyperská navigační služba uzavřela pro civilní lodní a letecký provoz 3 oblasti v kyperských pobřežních vodách a ve vzduchu nad nimi. Ve včera vydaných mezinárodních navigačních příručkách NAVTEX a NOTAM bylo zveřejněno úplné uzavření oblastí na jih, na východ a na západ od ostrova ve dnech 7., 9., 17., 21., a 30. dubna 2020 z důvodu cvičení ruského loďstva a letectva. Kyperská navigační služba zveřejnila navíc i 14 jednodenních uzávěr různých částí svého vzdušného prostoru, které byly vyhrazeny pro cvičení ruského vojenského letectva.

 

Ministerstvo obrany Kypru letos 4. března uzavřelo se svým ruským protějškem dohodu, která ruským vojenským lodím umožňuje využívat přístavy na Kypru. Kyperská republika je vojensky neutrální zemí. Je však členem EU, která vůči Rusku uplatňuje již několik let ekonomické sankce.

 

Kypr v poslední době opět čelí vojenským útokům ze strany Turecka. V roce 1974 turecká armáda Kyperskou republiku vojensky napadla. Turecko dodnes okupuje polovinu ostrova na němž vyhlásilo Severokyperskou tureckou republiku, kterou žádný jiný stát neuznal. V loňském roce zahájily turecké firmy v pobřežních vodách Kyperské republiky nelegální průzkumnou těžbu plynu a ropy. Poté, kdy si kyperská vláda stěžovala u OSN turecké vojenské námořnictvo několik měsíců provádělo nelegální námořní blokádu ostrova. V pobřežních vodách Kypru turecké vojenské lodi zastavovaly lodě jiných zemí – včetně lodí plujících po vlajkou jiných členských zemí EU.

 

EU se vůči Turecku nezmohla na nic kromě vyslovení „vážného znepokojení“ z úst vysokých představitelů EU. Když jsme tento problém projednávali v Evropském parlamentu, tak jsem upozornil, že podle mezinárodní úmluvy o námořním právu se Turecko dopouští zločinu agrese proti členské zemi EU. Jménem frakce Identita a demokracie (ID), v níž působí i europoslanci zvolení za SPD, jsem navrhl na Turecko uvalit ekonomické sankce. Náš návrh, který obsahoval okamžité zastavení všech plateb z rozpočtu EU Turecku, návrh na zavedení trestních cel na dovozy z Turecka a okamžité zavedení víz pro vstup tureckých občanů do EU, však odmítla většina prointegračních poslanců z frakcí lidovců, socialistů, Zelených a Renew. EU Kypru nijak nepomohla a zjevně to nemá v úmyslu. Takto Západ ustupoval Hitlerovi.

 

Těžko se pak divit, že se Kypr obrátil o pomoc jinam. Mezi oblastmi, kde budou probíhat manévry ruských vojenských lodí s ostrými střelbami je i prostor označovaný jako „Yavuz“, v němž od loňska provádí krádeže kyperského plynu vrtné lodi tureckých firem vlastněných tureckou armádou. Na tuto oblast vznáší územní nároky v rozporu s mezinárodním právem i Turecko. V druhé polovině dubna hodlala turecká firma AYOK vyslat do nyní uzavřené oblasti nejnovější těžební loď s dosahem 11.4 km k dalším vrtům. Loď byla koupena na aukci v Londýně v prosinci 2019.

 

Přes oficiální mlčení turecké vlády k ruským manévrům v této oblasti turecké navigační služba přítomnost ruských lodí uznala jako fakt, a ve svém dílu včerejší mezinárodní navigační příručky oznámila, že oblast není bezpečná pro civilní lodě.

 Vydáno: 6.4.2020  v  16.38   Autor: admin., nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář