Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední čínské varování - po Putinovi a Lavrovovi promluvil Šojgu

25. 11. 2021

Poslední čínské varování - po Putinovi a Lavrovovi promluvil Šojgu

25. 11. 2021 Janinna  

 

Během jednání s čínským ministrem obrany hovořil Sergej Šojgu o výhružném chování Spojených států. A tak s největší pravděpodobností je to další signál, který bude muset Washington zvážit. Dá se říci, že čínské varování Šojgu přichází bezprostředně po jasných prohlášeních Putina a Lavrova.

Sergej Šojgu, šéf ministerstva obrany Ruska, uvedl, že v bezprostřední blízkosti státní hranice země výrazně vzrostla aktivita strategického bombardovacího letectva Spojených států amerických. Tuto skutečnost potvrzuje naše armáda. 

Za poslední měsíc bylo uskutečněno asi 30 letů k hranicím Ruské federace, což je 2,5krát více než ve stejném období loňského roku, uvedl ministr Šojgu. 

 

Čínské varování

Je důležité, že Sergej Šojgu učinil prohlášení během jednání se svým čínským protějškem Wei Fenghe.  Podle ministra obrany, je minimální vzdálenost, na kterou se vojenská letadla USA přiblížila k hranici Ruska, jen asi 20 kilometrů. Jejich cvičení byla zároveň zaměřena na nácvik jaderného úderu: 

…tento měsíc během cvičení amerických strategických sil Global Thunder 10 strategických bombardérů nacvičovalo možnost použití jaderných zbraní proti Rusku a to téměř současně ze západního a východního směru, uvedl Šojgu v prohlášení. 

V kontextu „rostoucích geopolitických turbulencí a nárůstu konfliktního potenciálu v různých částech světa, pokračoval Šojgu, se rozvoj spolupráce mezi Ruskem a Čínou, včetně té obranné, stává mimořádně aktuální“. 

 

Je třeba říci, že ve Spojených státech je spojenectví Ruska a Číny považováno za jednu z největších hrozeb. Proto tomu, co řekl Šojgu, bude nepochybně věnována pozornost. Navíc již dříve jasné signály vyslali ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

 

„Jak to říct mírně…“

Koncem minulého týdne Vladimir Putin vydal varování Spojeným státům. Zdůraznil, že síly NATO v oblasti Černého moře se chovají mimořádně arogantně. Nejnovější akce aliančního letectva přesahují všechny meze.

Strategické bombardéry létají ve vzdálenosti 20 kilometrů od naší státní hranice,

– vysvětlil Putin a dnes, jak víme, Šojgu zopakoval totéž v rozhovoru se svými čínskými partnery. 

Hlava státu naznačila, že tato bojová letadla nesou vážné zbraně, což samozřejmě Rusko musí znepokojovat.

Ano, neustále vyjadřujeme své obavy, mluvíme o červených čarách, ale samozřejmě chápeme, že naši partneři jsou velmi svérázní a .. jak to říci mírně – ke všem našim varováním a rozhovorům o červených čarách, přistupují velmi povrchně, zdůraznil Putin.

 

Zbývá jen dodat, že po své linii pracuje i ministr Sergej Lavrov. V předvečer schůzky dal Lavrov jasně najevo, že Rusko vyzývá Spojené státy k přímému rozhovoru o Donbasu. A nyní už bez prostředníků,  kteří zasahují do vyplnění Minských dohod. 

Sergej Lavrov řekl, že Rusko je připraveno diskutovat o situaci na Donbasu se Spojenými státy, protože je zřejmé, že Berlín a Paříž se distancují, zatímco Washington naopak přebírá iniciativu. Rozhovor bude probíhat na úrovni nejvyšších představitelů.

 

Spojenectví Ruska a Číny tak, jak je

Čínský ministr obrany Wei Fenghe na pracovním setkání s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu hovořil o úspěchu spolupráce mezi oběma zeměmi

Zdůraznil, že ve všech oblastech probíhá plodná práce.

Pokud jde o obranný průmysl, podotkl generálplukovník, souhra ozbrojených sil obou států v oblasti pořádání bojových výcvikových akcí se „znatelně rozvinula“.

Fenghe také podpořil Šojguovu vizi ohledně vojenské hrozby ze strany USA.

Spojené státy podnikají proti Číně stejně agresivní akce ve vojenské sféře a taktiku zadržování jako vůči Rusku, řekl čínský ministr.

 

Během pracovní schůzky, která se konala ve video formátu, Fenghe také zdůraznil to, co si o počínání Ameriky myslí celý svět. Ve skutečnosti, upozornil ministr obrany ČLR, americká strana neskrývá vedení studené války v nové podobě.

Tváří v tvář šílenému omezování a tlaku ze strany USA jsou Čína a Rusko sjednoceny dohromady, jako velká hora. Naše přátelství je nezničitelné. Společně jsme se postavili proti hegemonii USA a vystupujeme proti falešnému demokratickému režimu USA a falešnému multikulturalismu, stejně jako proti novým projevům studené války v nové podobě uvedl ministr obrany ČLR.

Po jednáních Rusko a Čína schválily plán rozvoje vojenské spolupráce na období 2021–2025.

Pokec24.cz