Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porošenko vyzdvihuje válečného zločince Šuchevyče

3. 1. 2024

 

Porošenko vyzdvihuje válečného zločince Šuchevyče

 

3.1.2024 15:31

V Polsku jsou politici jako Petro Porošenko a starosta Lvova Andrij Sadovoj považováni za „přátele“ Polska. Oba jsou přitom nekritickými zastánci Stepana Bandery a Romana Šuchevyče a jejich zločinné, protipolské ideologie a politiky. Na stránkách portálu Myśl Polska to připomíná v článku mapujícím situaci Jan Engelgard.

Na počátku autor článku cituje, co  napsal bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko na platformě „X“ (dříve Twitter) bezprostředně po ruském útoku na   muzeum Šuchevyče u Lvova.

„Musíte žít tak, aby si vás pamatovali a vaši nepřátelé se vás báli i ve smrti. Řeč je o našem Stepanu Banderovi a Romanu Suchevyčovi. Místo, které dnes Rusové záměrně zničili, není jen muzeum, je to bývalé sídlo vrchního velitele UPA. Právě zde došlo ve 20. století k důležitým rozhodnutím pro Ukrajinu. Místo, kde vznikly základy ukrajinské armády a myšlenka samostatné ukrajinské státnosti. Rusko, stejně jako skuteční nacisté, ničí naši národní paměť,“ napsal Porošenko.

Paměť prý ale nelze zabít raketami. „Maryna Porošenková  a já jsme se rozhodli přestavět Šuchevyčovo muzeum, které bylo dnes zničeno, a zachovat ho pro potomky. Naše nadace bude financovat všechny potřebné práce. Roman Šuchevyč byl mimořádný člověk,“ soudí exprezident.

Porošenko dále v superlativech líčí život Šuchevyče.   Nenápadně však vynechal službu Šuchevyče pro nacistické Německo, v praporech „Nachtigall“ a u 201. praporu Schutzmanschaft. Obě formace jsou zodpovědné za zločiny, včetně těch spáchaných na nejen ukrajinských Židech. Tento Porošenkův hrdina Ukrajiny    jako vrchní velitel UPA v roce 1944 koordinoval vyhlazování polského obyvatelstva  na Volyni.  

V březnu 1944 vydalo hlavní velitelství UPA rozkaz k vyhnání Poláků pod hrozbou smrti. Podrobné pokyny byly opakovány v rozkazu z května 1944: „Vzhledem k oficiálnímu stanovisku polské vlády ke spolupráci se Sověty měli být Poláci z našich zemí odstraněni. Pochopte to prosím takto: dejte polskému obyvatelstvu příkaz, aby se během několika dní přestěhovalo na původní polská  území.“ Pokud by nesplnili rozkaz ukrajinských nacionalistů, měli být fyzicky zlikvidování a jejich majetek vypálen. 

V praxi   UPA vyvraždila celou populaci polských vesnic. Počet obětí se v odhadech liší, jako střídmé se jeví 40 000-60 000 lidí. Není jistě bez zajímavosti, že Ukrajina dlouhodobě brání exhumaci obětí.  Engelgard připomíná, že ukrajincům nakloněný prof . Grzegorz Motyka nepochybuje o tom, že Šuchevyč je za toto vraždění plně zodpovědný.

Petro Porošenko obdivuje úspěchy Suchevyče a zničení jeho muzea nazývá akcí podobnou nacistickým zločinům, což v kontextu jeho biografie zní jako ponurý vtip. Píše o něm jako o „velkém vůdci“. V čem tato velikost spočívala? Boj se ženami a dětmi, vydávání rozkazů bez mrknutí oka, v jichž důsledku přišly o život desetitisíce civilistů. Tak vypadal   „nekompromisní“ boj Porošenkova hrdiny.

Je tragické, že moderní Ukrajina, uznávaná také v Polsku jako „hlavní pilíř západního světa a obránce demokracie“, považuje takové lidi za své hlavní hrdiny. 

Jan Engelgard   ve svém článku uzavírá, že Petro Porošenko má v Polsku spoustu politických přátel, má kontakty s aktuálně vládnoucí stranou. Jisté proto prý je, že jeho zápis na síti“X“o Šuchevičovi bude diskrétně v tichosti opomenut, samozřejmě s odůvodněním „polského raison d'état“.

Překlad a krácení Jana Putzlacher

 Foto: Označený Roman Šuchevyč v německé uniformě jako "ukrajinský" velitel praporu Nachtigal, který byl na pokyn šéfa Abwehru  Wilhelma Canarise založen v únoru 1941. Po napadení Sovětského svazu vstoupil do Lvova, kde se podle svědectví podílel na pogromu, v jehož průběhu zemřelo více než čtyři tisíce Židů.  Na podzim téhož roku byl prapor přeorganizován na Schutzmannschaft Bataillon 201.

 Jana Putzlacher, vasevec.cz