Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomníky, pamětní desky hrdinů protiněmeckého boje jaksi potichu mizí.

22. 8. 2021

Pomníky, pamětní desky  hrdinů protiněmeckého boje jaksi potichu mizí.  Ale nářek nad znečištěním pomníkem ve tvaru železného kříže je slyšet

Vážení přátelé,

podívejte se dobře na fotografii údajného pomníku obětem válek, který je v jabloneckém okresu na pomezí Jizerských hor a Krkonoš na kopci Hvězda nad lyžařským areálem Kořenov. Myslíte si, že takovýto pomník, který má tvar nacistického železného kříže, vyznamenání, které dostávali za zvláštní bojové skutky esesmani, vojáci wehrmachtu, má „zdobit“ naše hory nebo jakékoliv jiné místo v ČR? 

Jsme přesvědčeni, že nikoliv. Nikdo ze zabitých nebo umučených protinacistických bojovníků, a byly jich desítky milionů, by jistě nechtěl, aby jeho místo posledního odpočinku „zdobil“ pomník ve tvaru německého železného kříže, který ve zvláštních případech propůjčoval zasloužilým důstojníkům, či v mimořádných případech, vojákům, sám Adolf Hitler, jeden z největších zločinců všech dob.

Tento „pomník“ byl původně vybudovaný nacisty a měl být památkou na německé vojáky a důstojníky, kteří v druhé světové válce padli za führera v boji za nadvládu panského německého národa v Evropě a konečně i na celém světě.

Podle našeho názoru by měla Policie ČR šetřit, kdo se zasloužil o znovu vztýčení tohoto pomníku  na původním místě, kdo jeho vztýčení povolil. Bylo by velmi záslužné, kdybychom mohli znát jména těchto „hrdinů“

Dějí se u nás prazvláštní věci. Mizí pomníky válečných hrdinů, mizí i jejich pamětní desky. Dokonce i pamětní deska paní Hany Benešové, která byla odborně sundána z fasády domu Loretánské ulice č. 2, z důvodu rekonstrukce budovy.  Ač k tomu došlo v roce 2012 a fasáda na uvedeném domu je již dávno obnovená, ani dnes, v r. 2021, na původním místě pamětní desku paní Hany Benešové nenajdete. Mlčení vše zahaluje. Ale nad nějakým původně nacistickým pomníkem ve tvaru železného kříže někdo snad dokonce lká a žádá jeho očištění. Snad bychom si měli připomenout, že paní Hana Benešová byla účastnící jak prvního našeho odboje, tak druhého, toho protinacistického.  Ani jména těch, kdo dali příkaz k „dočasnému“ odstranění její pamětní desky, kdo tento příkaz provedl, nevíme. Vše je anonymní.

A tak si klademe otázku, jak dlouho takovéto nepravosti budou ještě  trvat?

Dr. O. Tuleškov