Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polští experti - EU se sama chytila do pasti, když přijala zákon o omezení rezervace zvýšeného množství plynu z Ruska do Evropy

1. 1. 2022

Polští experti - EU se sama chytila do pasti, když přijala zákon o omezení rezervace zvýšeného množství plynu z Ruska do Evropy

28. posince 2021

 

Odborníci z Polska rozebrali situaci, kdy od úterka ruský Gazprom nerezervuje kapacitu pro dodávky plynu plynovodem Jamal-Evropa. Dříve v Polsku rozhlašovali, že Evropa musí odmítnout ruský plyn kvůli „energetické nezávislosti“ a nyní bijí na poplach a viní Rusko ze „snížení dodávek“.

 

Profesor Vratislavské technologické univerzity Przemysl Zaleski a znalec v oboru ekonomiky Kazimierz Pulanski mluví o tom, že „Rusko posílá jasný signál Evropě o nezbytnosti certifikace SP-2“.

 

Polští experti obracejí pozornost na prohlášení Vladimira Putina na tiskové konferenci, kde poukázal na to, že Gazprom nerezervuje kapacitu plynovodu Jamal-Evropa z jednoduchého důvodu, že evropské země nic nepožadovaly. Navíc Putin prozradil, že Německo prodává tímto plynovodem plyn zpět na východ – do Polska a na Ukrajinu – za velmi vysoké ceny.

 

Poláky dráždí to, že Rusko neporušuje dříve uzavřené kontrakty a všechno, co dělá, je podle evropského práva.

 

Polští znalci říkají, že Brusel sám přijal tzv. energetický balíček, který Rusku neumožňuje využívat plynovody na plnou kapacitu. Povinně musí pro evropské společnosti zůstat část kapacity ruských plynovodů jim k použití.

EU se sama chytila do pasti svým zákonem o omezeních. Gazprom jednoduše může nevyužívat část kapacity a bude to plně odpovídat legislativě EU. Proto jsou ceny za plyn nestabilní, mohou vyskočit na 2,2 až 2,3 tisíce USD a potom prudce padat.

 

Analytik Centra východních studií (Polsko) Szymon Kardas říká: „Gazprom si nerezervoval kapacitu pro tranzit plynu plynovodem Jamal-Evropa, který prochází Polskem, protože nejsme s Ruskem vázáni dlouhodobým kontraktem.“

 

Polský tisk nyní potvrdil, že Polsko využívá plynovod Jamal-Evropa v opačném směru – k získání plynu z německých zásobníků. Cena plynu je však několikanásobně vyšší, než by mohla být při přímých dodávkách Gazpromem.

Přitom polští experti nedokáží říci, co bude s cenami za plyn a s ekonomikou Polska, až zásoby plynu v německých zásobnících klesnou tak, že jej Němci přestanou přečerpávat pro své sousedy. Předpokládá se, že k tomu mohou Němci přistoupit při dosažení hranice 33 %. Nyní je v německých zásobnících přibližně 44 % zásob plynu.

Převzato z Topwar.ru

 

outsidermedia.cz