Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský nejvyšší soud říká, že země bude asi muset opustit EU

26. 12. 2019

Polský nejvyšší soud říká, že země bude asi muset opustit EU

Autor: odjinud | Publikováno: 26.12.2019 | Rubrika: ShortNews
 

poland

 
 
Levicový polský nejvyšší soud varoval, že země bude kvůli návrhům své justiční reformy asi muset opustit Evropskou unii.

Nové návrhy předložila polská vládnoucí národně konzervativní strana Zákona a spravedlnosti, která říká, že by měly utužil disciplinární odpovědnost soudců, přičemž mění i pravidla pro výběr prvního prezidenta Nejvyššího soudu, hlásíDo Rzeczy.

„Vládnoucí strana říká, že změny v zákoně jsou potřebné kvůli boji proti korupci a reformě justičního systému, o kterém prohlašuje, že je pořád zatížen érou komunismu. EU však PiS obvinila, že od svého nástupu k moci v roce 2015 politizuje justici,“ píše BBC.

Koncept tohoto návrhu, který byl ve čtvrtek předložen polskému parlamentu, kritizovala Evropská unie jako pokus strany Zákona a spravedlnosti „zpolitizovat ve svůj vlastní prospěch justici.“

Přesto všechno je podpora pro Evropskou unii v Polsku v nadoblačných výšinách. Průzkum z letošního března vedený CBOS odhalil, že 91% Poláků, kteří byli tázáni, podporuje členství v EU, kdy 85% věří, že členství v tomto bloku jim pomohlo s posílením ekonomiky.

Tips? Follow Arthur Lyons

By Arthur Lyons 20 December 2019

Zdroj: https://voiceofeurope.com/2019/12/polish-supreme-court-says-the-country-might-have-to-leave-the-eu/

www.reformy.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář