Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko se spojí s Ukrajinou a ta zmizí, napsal Janukovyč

28. 5. 2022

Polsko se spojí s Ukrajinou a ta zmizí, napsal Janukovyč

Dnes 9:00,28.5.2022

Lubomír Holuša, Novinky

 

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sepsal šestistránkové prohlášení, v němž uvedl, že Ukrajina může zcela zmizet z mapy poté, co bude připojena k Polsku. Ukrajince také nabádá, aby nespoléhali na Západ, ale spíše se snažili dohodnout se s Ruskem.

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Foto: Profimedia.cz

„Bez ohledu na to, jak je pro mě bolestné o tom psát, ukrajinská státnost je v extrémním nebezpečí. Zemi hrozí totální zkáza. Nejde jen o riziko ztráty obrovských území na jihu a východě,“ napsal Janukovyč v prohlášení, které na Facebooku zveřejnil jeho právník Jurij Kirasev.

„Polsko si nepamatuje pouze září 1939. Polsko si dobře vzpomíná i na březen 1923, kdy zástupci Trojdohody konečně zařadili území východní Haliče a západní Volyně do Druhé polsko-litevské unie,“ dodal. Podle něj současné sbližování s Polskem vyústí v situaci, kdy se Ukrajina kvůli své ekonomické neschopnosti ubránit svou suverenitu bude muset s Polskem spojit. „To bude konečný výsledek implementace Evropského snu, kvůli kterému ukrajinský lid vykročil ke svému poslednímu Majdanu,“ napsal Janukovyč.

Podle něj se bude muset Ukrajina s Ruskem dohodnout. „Vždycky jsem věřil, že je za všech okolností nemožné hovořit s Ruskem z pozice síly. Je zapotřebí hlubšího dialogu. A bude muset být řečena pravda,“ pokračoval. Podle něj k dohodě bude Ukrajinu tlačit i Západ a Spojené státy, země, které podle Janukovyče podporují různé režimy na základě vlastních zájmů.

 

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyče, je obviněn z vlastizradyEvropa

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyče, je obviněn z vlastizrady

Vlastizrada

Ukrajinský soud vydal v pondělí 23. května na Janukovyče zatykač v souvislosti s obviněním z vlastizrady. To souvisí s dohodou, kterou Janukovyč v roce 2010 podepsal a která prodloužila ruský pronájem námořních zařízení na Krymu. Dohoda, na Ukrajině, obecně známá jako Charkovská smlouva, umožnila Rusku ponechat v krymském přístavu Sevastopol svou Černomořskou flotilu.

Janukovyč, který v roce 2014 uprchl do Ruska po hromadných protestech, byl za vlastizradu odsouzen ke 13 letům vězení už dříve. Tento případ byl spojen s dopisem, který 1. března 2014 poslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a v němž ho žádal, aby k obnovení pořádku na Ukrajině použil ruské armádní a policejní síly.