Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko - Německo nás diskriminuje, nechce zaplatit válečné reparace!

20. 8. 2019

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz kritizoval Německo za to, že odškodnění Německa vůči Polsku bylo „minimální“.

Zničená Varšava

20. srpna 2019 - 06:20

 

Polský ministr zahraničí Czaputowicz kritizoval Německo krátce před 80.výročí začátku druhé světové války. Ostatní země získaly více. Škody způsobené v Polsku se odhadují na 800 miliard euro.

 

Krátce před 80. výročí začátku druhé světové války Polsko lituje zjevné nevýhody v platbách německých reparací. Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu uvedl, že v kompenzacích pro země napadené Německem během 2. světové války „chybí základní spravedlnost“.

 

„Polsko bylo v tomto procesu diskriminováno," řekl ministr Czaputowicz.
Přestože Polsko trpělo během válkyl a následného obsazení nacistickým režimem, podíl kompenzačních plateb byl „minimální“.

 

„Jsou země, které ztratily mnohokrát méně, ale dostaly větší náhradu. Je to v pořádku? , ptá se Jacek Czaputowicz..

 

„Klíčovou otázkou je, zda se s Polskem zacházelo spravedlivě ve srovnání s jinými státy,“ připomínal ministr. Konkrétně nazval Francii a Nizozemsko.

Mají Řecko a Polsko právo na odškodnění za německé válečné zločiny během druhé světové války? Spolková vláda blokuje jednání. Právníci a historici jsou v rozporu.

 

Polsko odhadlo výši možných reparací z Německa na bilion dolarů!


Ve druhé světové válce mělo Polsko z hlediska celkového počtu obyvatel více úmrtí než kterákoli jiná země. Pět až šest milionů Poláků přišlo o život. Stupeň ničení způsobený válkou nacistického vyhlazování byl také poměrně vysoký. Hlavní město Varšava bylo téměř srovnáno s povrchem Země při tažení Wehrmachtu.

Pravicová konzervativní strana PiS vrátila téma kompenzace zpět na pořad jednání po převzetí moci v roce 2015. Podle dřívějších polských výpočtů činí škoda způsobená německými válečnými škodami asi 800 miliard euro.

Německo považuje tuto otázku za právně a politicky vyřešenou Smlouvou 4+2 z roku 1990 v důsledcích německé jednoty na zahraniční politiku. Stanovisko Vědecké služby Bundestagu nedávno dospělo k závěru, že Polsko již nemá nárok na žádnou náhradu.

 

1. září bude spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier cestovat do Varšavy, aby si připomněl nálet na Polsko a do Wielunu, prvního polského města, které bylo bombardováno německými útočníky.

(rp,prvnizpravy.cz,welt,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář