Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polská agentura "vyškrtla" Ukrajince jako pachatele válečného zločinu

7. 8. 2023

Polská agentura "vyškrtla" Ukrajince jako pachatele válečného zločinu

7.8.2023 11:13

Polská tisková agentura v sobotním článku „Masakr ve Wole – jeden z nejkrvavějších válečných zločinů v Evropě 20. století“ cenzurovala vzpomínky ženy přeživší masakr a slova o Ukrajincích nahradila slovy „Němci“ a „trýznitelé“. O odsouzeníhodném případu informuje polský portál kresy.pl.

Přeživší Wanda Lurieová, jejíž děti byly zavražděny v továrně „Ursus“, vzpomínala na strašné chvíle takto: „Prosila jsem Němce kolem nás, aby zachránili děti a mě, jeden z nich se zeptal, jestli bych se mohla vykoupit. Dala jsem mu 3 zlaté prsteny. Když to vzal, chtěl mě vyvést, ale německý důstojník, který si toho všiml, mně to nedovolil a nařídil, abych se připojila ke skupině k zastřelení. Odstrčil mě však tak, že jsem spadla,“ píše Polská tisková agentura.

Podle polského Institutu národní paměti, kde jsou vzpomínky uchovány, ale první věta tohoto fragmentu zní: "Prosila jsem Ukrajince, kteří nás obklopovali, aby zachránili děti, a jeden z nich se mě zeptal, jestli bych se mohla vykoupit."

Není to jediná změna polské agentury ve vzpomínkách. V jejím textu se píše: "V jednu chvíli za námi stojící mučitel střelil nejstaršího syna zezadu do hlavy, další výstřely zasáhly mladší děti a mě." Při porovnání textu s informacemi Ústavu národní paměti, vidíme rozdíl: „V jednu chvíli za námi stojící Ukrajinec střelil nejstaršího syna zezadu do hlavy, další výstřely zasáhly mladší děti a mě."

Polská tisková agentura se tak  zapojila do falšování historie a vymazávání podílu ukrajinských nacionalistů a kolaborantů s německým nacismem na zločinech proti polskému národu.

Připomeňme, že vraždění civilního obyvatelstva varšavské čtvrti Wola proběhlo s nejvyšší bestialitou ve dnech 5. až 7. srpna 1944, v prvních dnech Varšavského povstání. Jedná se pravděpodobně o největší jednorázový masakr civilního obyvatelstva spáchaný v Evropě během druhé světové války. Zavražděno bylo 30 až 65 tisíc polských mužů, žen a dětí.

Foto: Vzpomínková akce u památníku ve varšavské čtvrti Wola

Jan Urbach

vasevec.cz