Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polopatě

18. 8. 2022

Polopatě

Marek Řezanka

 

Byl jednou jeden Michal Redl:

Nesvéprávný řídil stát.

Skrz hned dva Petry vládu vedl,

nemusel se vůbec bát.

 

Rakušan z vlny plete svetr,

na sebe též obří bič.

Pan Mlejnek v kauze Dozimetr

pomáhá, prý je to dříč.

 

Fiala tohle tedy tvrdí.

Bradáčová neví nic

o pomoci té v zemi strdí.

V září bude nejspíš hic.

 

Pohádka? Ne ne, fraška hrozná,

v níž jen grázl místo má.

Kdekdo tak aspoň snadno pozná,

že je vláda pitomá.

 

Fraška kolem pánů Redla, Mlejnka a Rakušana dosahuje svého vrcholu. Premiér Petr Fiala spojil osud svého kabinetu s ministrem vnitra, když prohlásil, že pan Rakušan v něm má své pevné místo.

 Nyní se dozvídáme, že šéf civilní rozvědky, Petr Mlejnek, měl údajně „sehrát pozitivní roli v kauze Dozimetr“, třebaže vrchní žalobkyně, Lenka Bradáčová uvedla: „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování Vámi dotazované trestní věci mi není nic známo.

 Pozitivní role pana Mlejnka měla spočívat konkrétně v tom, že údajně svědkovi v kauze Dozimetr poradil, aby se se svým podezřením obrátil na policii. To myslí pan premiér vážně? A třeba nějakému řidiči pan Mlejnek neporadil, že za volant se nesedá ve stavu opilém či že se neprojíždí křižovatka na červenou?

 Představa, že by si ministr vnitra, Vít Rakušan, vybral někoho, kdo bude chtít šťourat v jeho STANu, je vskutku úsměvná. Stejně tak je úsměvné, že bychom měli pokládat za pozitivní roli jednání samozřejmé, na které by přišel patrně i žák pomocné školy, tedy z dob, kdy ještě takové školy existovaly.   

Speciální pozornost by měla být věnována následujícím slovům ministra Rakušana: „Stojím za ním jakožto za někým, kdo už během prvního měsíce ve funkci prokázal, že je člověkem na svém místě, aniž bych to mohl více rozvádět.

 Že by si pan ministr cenil oné samozřejmosti, že když se dozvíme o kriminálním jednání, okamžitě ho máme nahlásit na policii? Pochybuji – již proto, že sám pan Rakušan byl paní Marvanovou upozorněn na jednání pana Hlubučka – a na policii se neobrátil. Údajně proto, že neměl důkazy. Ale není zde od shánění důkazů právě policie?

 Pan Mlejnek se stal novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace 8. července 2022. Vláda Petra Fialy o jeho jmenování rozhodla v červnu.

 Jak dlouho se na kauze Dozimetr pracovalo? Rozhodně déle než měsíc. Možná měsíce, možná půl roku, možná déle. Patrně se jedná o několikaleté pracné vyšetřování a shánění důkazů, které nadále pokračuje, a nemělo by být rušeno mediálními hrami.

 Přitom premiér Fiala tvrdí, že „role pana Mlejnka v kauze Dozimetr se odehrávala před zahájením a mimo rámec trestního řízení“. Jedno je ale zřejmé: To, čím se podle Víta Rakušana osvědčil ve funkci pan Mlejnek, nemohlo souviset s kauzou Dozimetr. Časově se to, jak bylo názorně doloženo, vylučuje.  

Pan Rakušan dále zaperlil, že „posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné."

 Připomeňme si tedy, kdy jsme již o panu Redlovi mohli v minulosti slyšet: Například v souvislosti s jihlavskou společností M5, jejímž prostřednictvím Radován Krejčíř se svými komplici od listopadu 2001 do ledna 2002 připravili stát na daních z pohonných hmot o půl miliardy korun.

V roce 2002 došlo k „vytunelování“ stovek milionů korun z České spořitelny přes společnost Technology Leasing. Již tehdy hrály svou roli psychiatrické posudky o duševních chorobách stíhaných.  Ministr Rakušan tyto věci nezná? Nebo snad optika nahlížení na pana Redla v době kooperace s Radovanem Krejčířem je jiná, než ta dnešní?

 Do toho připočtěme výmluvy ohledně prověrek pana Mlejnka. Něco tu zjevně silně zapáchá.

 Petr Fiala se rozhodl toto vše osobně zaštítit. Má na to právo. Občané tohoto státu mají ale právo na vládu, která není propojena s organizovaným zločinem – a dokonce u ní ani nehrozí podezření, že by propojena být mohla.