Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politolog o setkání Putina s Bidenem v Ženevě - Úkoly, které byly stanoveny, byly splněny

28. 6. 2021

Politolog o setkání Putina s Bidenem v Ženevě - Úkoly, které byly stanoveny, byly splněny

Inna Novikova

21. června 2021

Politolog a generální ředitel Centra politických informací Alexej Muchin hovořil o posledních důležitých událostech v Rusku a v celém světě. Samozřejmě, že nejdůležitější událostí nejen tohoto týdne, ale možná i celého roku bylo setkání prezidentů Ruska a USA. Nejdůležitějším výsledkem byla domluva o přímém spojení a o uvolnění napětí. Úkoly, které byly stanoveny, byly splněny.

K setkání prezidentů byly velmi rozličné předpovědi a nyní se objevují velmi rozličná hodnocení. Jednou, že bylo v Ženevě všechno ohromné, jindy zase, že Biden předvedl svoji úplnou neschopnost a podobně. Přesto byla dosažena řada důležitých dohod, návrat diplomatů, konzultace o osudu Start III, o výměně vězňů. Dlouhou dobu bylo toto téma zakázané. Jak se na to díváte?

Na začátek bych připustil něco málo konspirologie. Samo setkání se zrealizovalo z iniciativy americké strany.

Biden také zavolal Vladimiru Putinovi, aby mohl vysvětlit, proč pozitivně zabručel v odpovědi na provokační otázku novináře, jestli považuje Putina za vraha. Vypadá to, že se prezidenti setkali a vedli dost efektivní dialog právě proto, že byla zorganizována provokace.

Na ruské straně byly splněny všechny úkoly připravené těmi, kteří setkání chystali. Za prvé dostaly Rusko a USA možnost dialogu. Přímý kontakt. Od nynějška bude mezi prezidenty Putinem a Bidenem nová forma komunikace. Je to dobře, protože máme několik regionů, v nichž by se přece jen mohly Rusko a USA střetnout, mohlo by dojít k vojenskému konfliktu mezi ruskými a americkými vojáky. Jsou to Sýrie, Antarktida a ve výhledu i Afghánistán.

Druhá dobrá věc je podepsání společné deklarace o tom, že země nechtějí připustit jaderný konflikt. Nyní si celý svět může oddechnout a přestat se tak moc znepokojovat. V poslední době se odborníkům, kteří tento proces sledují zdálo, že země mohou skutečně zajít až do tak nebezpečné zóny, z níž už odejít bude krajně složité. A jsou i další malé, zajímavé a zvláštní detaily.

Velmi zajímavá je otázka výměny vězňů. K pozornosti se dostávají dvě osoby, a to Viktor But a Konstantin Jarošenko. U Buta je to složité, je důvodné podezření, že se zde jedná skutečně o kriminální případ, ač z něho udělali jakési monstrum. Konstantina Jarošenka nezákonně a drze ukradli ve třetí zemi. Tam se jedná o porušení práva, naprosto strašné podmínky vazby, atd. Nyní jsou oba v úděsných podmínkách. Pokud je vrátí do Ruska bude to velký a důležitý krok, gesto dobré vůle Američanů. Co vy na to?

Dvě humanitární věci. Je to možná výměna vězňů. Vladimir Putin před setkáním vysvětlil, proč je to možné a jaké jsou s tím potíže. První potíž je v tom, že nemáme dohodu o vzájemné extradici. Potom jakákoliv výměna podobného druhu bude mít charakter výměny zajatců. Tyto akty mohou být humanitární – vzájemné ústupky ze strany hlav států. Ale čert se jako obvykle skrývá v detailech. Jaká jména zazněla od Američanů? Nebylo to řečeno, ale může to být Paul Whelan. (Pozn.: Američan, ředitel podnikové bezpečnosti, propuštěn za špatné chování od amerického národního sboru, údajně před tím policista. Byl v Rusku zatčen v prosinci 2018 a obviněn ze špionáže.)

Jehož vina byla dokázána…

Ano. Ale nebylo to veřejně řečeno. Bylo mluveno o Michaelu Calveym. U něho je to složité a není jasné, co a jak. Nyní je v domácím vězení.

Všichni čekali na Navalného, ale ten nebyl zmíněn. Pro Američany není tento člověk ničím. Vůbec se o něm nezmínili.

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz