Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politolog Moskvič - USA začaly ospravedlňovat plány na zabrání Kaliningradu

15. 11. 2021

Politolog Moskvič - USA začaly ospravedlňovat plány na zabrání Kaliningradu

Ada Filonova

4. listopadu 2021

Americká nevládní organizace The Jamestown Foundation (v Rusku nežádoucí) publikovala odpověď na zprávu ruského politologa Alexandra Nosoviče o plánech Litvy na předání Kaliningradu Polsku.

Společensko politickému časopisu PolitExpert se podařilo získat exkluzívní komentář autora výzkumu. Ruský politolog Alexandr Nosovič uveřejnil v polovině října šedesátistránkovou analytickou studii nazvanou „Malá Litva“. Kdo a proč má snahu odtrhnout Kaliningradskou oblast od Ruska? V textu je uvedeno, že Vilnius stále považuje východní polovinu Kaliningradu za „Malou Litvu“ a má ji za své historické dědičné území.

Ve zprávě jsou uvedeny nezvratné důkazy, jak v tom Spojené státy a další protiruská centra (jako The Jamestown Foundation) Litvě pomáhají. Podle Vilnjusu musí být předání Kaliningradu Litvě provedeno v několika etapách. Pro akce má být důvodem rozhodnutí konference v Postupimi, podle níž byl Königsberg předán Sovětskému svazu na 50 let. V Litvě si proto myslí, že město mohlo být předáno Polsku v roce 1995.

Na materiál od analytika reagovala nadace tak, že nazvala zprávu „produktem horkého ruského politického komentátora“. Přitom byl dokument připravován dlouhou dobu a podložen seriózní analýzou a důkazy. Ve Washingtonu ho jednoduše nazvali propagandou a The Wasnington Foundation svůj postoj uzavřel: „Moskva věří, že očerní reputaci obou zemí a izoluje je od Západu. Jako takové se jeví kriticky důležitým indikátorem směru, kterým jde Moskva, to je k oslabení západní aliance. Předpokládá přitom, že někteří z jejích členů mají širší cíle, které přivedou ostatní členy do nesnadné pozice. Tyto narativy představují pro Rusko výzvu, kterou musí Západ přiznat a kolektivně na ni reagovat.“

V PolitExpertu pohovořili s autorem zprávy Nosovičem, šéfredaktorem Rubaltic.ru, o přání východoevropských zemí narušit územní celistvost Ruska. Poděkoval americké nadaci za recenzi a popularizaci jeho vědecké práce.

V současné situaci je prakticky nemožné, aby USA a členové NATO souhlasili s tím, že země aliance hledají cestu k odtržení Kaliningradské oblasti od Ruska a k možnosti změny jejího právního statusu. Přirozeně, že se budou vymlouvat.

Podobné organizace, které se specializují na šíření demokracie v zemích Východní Evropy, si vždy myslely, že mohou druhým státům vnucovat svá pravidla jednání. Samotný fond se dostal Nosovičovi do povědomí poté, co začal jevit zájem o Bělorusko.

Analytici nevládní organizace aktivně prosazovali myšlenku na rozklad Ruska a Běloruska prostřednictvím přijetí neutrality Běloruska. PolitExpert se domnívá, že nadace The Jamestown Foundation zkreslila většinu faktů uvedených ve zprávě a něco z toho ani nepopřela.

Politolog uvedl přímo: „Fond je rozhodně nedůvěryhodný. Má za úkol vyvrátit všechna fakta, která jsem ve zprávě uvedl. Tato nadace je tam zmíněna kvůli svému dokumentu z roku 2019, kde navrhuje zaútočit na Kaliningrad a po válce jej předat Polsku.“

S ohledem na Litvu je situace o hodně jednodušší. Moskva vždy měla vedoucí postavení v zahraničním obchodě Vilniusu. Naopak to říci nelze. Ať by si to Pobaltí sebevíc přálo, nemohlo žádné ochlazení vztahů ze poslední roky zlomit existující stav. V případě potřeby dokáže Kreml na tyto citlivé body zatlačit.

Převzato z Politexpert.net

outsidermedia.cz