Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politolog Eduard Lozanskij o skvostném začátku a skandálním konci prezidentského období Donalda Trumpa

17. 1. 2021

Politolog Eduard Lozanskij o skvostném začátku a skandálním konci prezidentského období Donalda Trumpa

 

11. ledna 2021

 

Při první prezidentské kampani v roce 2016 slíbil Trump, že v případě svého vítězství jednou provždy porazí Deep state. Jinak řečeno, že vysuší „washingtonský močál“, to znamená, že zařídí, aby lidské i materiální zdroje pracovaly pro blaho všech amerických občanů, a ne jen pro mocné finanční, oligarchické a byrokratické struktury a jim sloužící média a mozková centra. Američané, kteří zastávají myšlenku na světové vůdcovství USA a výlučnost USA, byli zděšeni úmyslem Trumpa zaměřit se na vnitřní problémy země více než na globální hegemonii. Proto vsadili na Clintonovou, ale stal se zázrak a Trump ve volbách zvítězil.

 

Jenomže poražení se rychle vzpamatovali a dne 5. ledna 2017 Obama, ještě ve funkci prezidenta, svolal do Bílého domu schůzku s účastí Bidena, poradkyně pro národní bezpečnost Riceové, ředitele CIA Brennana, ředitele národní zpravodajské služby Kleppera, ředitele FBI Comeye a zástupkyně generálního prokurátora Yatesové. Na schůzce byla připravena strategie ke svržení Trumpa na základě falešných obvinění z jeho spolčení s Ruskem.

 

Státní zástupce Muller určený k vyšetřování těchto obvinění nedokázal najít žádné důkazy a přesto byla schopnost Trumpovy administrativy řídit zemi značně oslabena, a to především v zahraniční politice. Poradce prezidenta pro národní bezpečnost generál Flynn, který měl koordinovat postup zlepšování vztahů s Ruskem, byl rychle kompromitován a postup skončil ještě dříve než začal.

 

Poslušná media zveřejňovala rozličné neověřené materiály, včetně tak zvaného svazku anglického špiona Christophera Steeleho o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu Ritz-Carlton. Práce na tomto fasciklu byla placena z volební kampaně Clintonové a národním výborem Demokratické strany.

 

Neúspěšnost Mullera úsilí o odstranění prezidenta nezastavila. Byli do toho zapojeni i zaměstnanci administrativy Bílého domu. Když tento krok selhal, byl dalším krokem impeachment. Trumpova hospodářská politika znamenala větší pravděpodobnost jeho druhého zvolení, a to jeho protivníky znervózňovalo.

 

Na pomoc jim nečekaně přišel Covid-19, který byl využit ke změně pravidel hlasování, často za porušení existujících zákonů. Hlavním prostředkem bylo prodloužení dodávky hlasovacích lístků poštou, čímž se zvýšila možnost podvodu.

 

Trump prohrál, ale podle průzkumů veřejného mínění 87 % republikánů, 30 % nezávislých a 17 % demokratů věří, že ve skutečnosti zvítězil.

 

Dramatický moment nastal 6. ledna, kdy podle ústavy musel Kongres schválit výsledky sčítání kolegia volitelů a podle nich přiznat vítězství Bidenovi.

 

V této chvíli měl Trump dvě možnosti. Za prvé prohlásit svoji porážku za nespravedlivou, ale ve jménu klidu v zemi uznat výsledek voleb a oznámit svůj záměr kandidovat opět v roce 2024. To by mu přineslo vážnost a sympatie 75 milionů Američanů, kteří pro něho hlasovali, ale i dalších a čestné místo v historii země.

 

On se ale rozhodl pokračovat v nesmyslném zápase. Pronesl plamenný projev o neuznání Bidenova vítězství. Lidi to podnítilo a šli ke Kongeresu, i když je k tomu Trump nevyzýval. Vtrhli dovnitř, provedli pogrom, při kterém byli zabiti lidé, mezi nimi policista.

 

Nyní chtějí demokraté znovu zahájit impeachment prezidenta Trumpa s tím, že podněcoval k útoku na Kapitol. Prý je to pro americkou demokracii natolik nebezpečné, že to nemůže počkat do 20. ledna.

 

Jestliže Sněmovna reprezentantů toto rozhodnutí přijme, bude konečné rozhodnutí o impeachmentu na Senátu. Tam kritizovali jednání Trumpa všichni demokraté i někteří republikáni, ale pro rozhodnutí musí hlasovat dvě třetiny Senátu, to znamená 67 členů. Pravděpodobnost přijetí je malá, ale není vyloučená. Ještě jedna varianta existuje, a tou je přijetí 25. dodatku k ústavě, který Trumpa uznává za nezpůsobilého. K tomu je potřeba iniciativa viceprezidenta Penceho a podpora přes poloviny členů kabinetu.

 

Zdroj z okolí viceprezidenta tuto variantu nevylučuje, ale jen tehdy, pokud se prezident stane „méně stabilním“.

 

S ohledem na to, co se děje v období do 20. ledna, je možno očekávat ty nejneuvěřitelnější události. Lze konstatovat, že Trump proletěl Amerikou jako zářící meteor, ale vysušit washingtonskou bažinu se mu nepodařilo.

 

Převzato z Izvestija

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář