Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politické bezvětří

17. 2. 2020

Politické bezvětří

 

   Na rozdíl od přírody, která řádí tak, jako by si snad myslela, že na řečech o klimatických změnách je přece jen zrnko pravdy, se česká politická scéna noří do hlubokého bezvětří. Jedním z jejích nejnápadnějších rysů je, že preference voličů ovládly dvě strany, které jsou z ideologického hlediska naprosto nečitelné.

   Babišovo ANO a Bartošovi piráti, kteří mají dohromady téměř polovinu preferencí, mají společné to, že jsou politicky nezařaditelní. Díky tomu posbíral Babiš, který má ze všech stran nejblíže k ODS, hlasy levicově orientovaných voličů. A piráti, kteří by podobně jako zelení měli patřit na levici, odčerpávají hlasy mladých vysokoškoláků z velkých měst, kteří by jinak v našich podmínkách volili spíše pravici. Zejména, pokud by si její lídr pořídil k volebním účelům fialové číro.   

   Díky vyhrocenému nepřátelství mezi ANO a piráty víme bezpečně pouze to, že ať již příští volby vyhraje kdokoliv, budeme mít zase vládu poslepovanou ze stran, které toho mají velmi málo společného a pohromadě je drží jen starost o to, aby ve vládě nezasedl někdo jiný.

   Politická bezpohlavnost obou zmíněných stran je dobře vidět na evropské úrovni. Babišovo ANO se v Evropském parlamentu zařadilo do frakce liberálů, i když má v názorech na Evropu, na migraci i v řadě dalších ohledů mnohem blíže ke konzervativcům. Bartošovi piráti vpluli do řad zelených, třebaže by se mnohem lépe vyjímali u liberálů. 

   Jestliže bychom si chtěli po vzoru dnešní módy pohrát se slůvkem „populismus“, asi bychom dospěli k názoru, že pro ANO je příznačný populismus orientovaný na starší věkové ročníky, zatímco piráti vsadili na populismus pro mladé.   

   Pro dokreslení průhlednosti české politické scény je nutno dodat, že spíše pravicový Babiš je u moci díky podpoře dvou levicových stran, zatímco spíše levicoví piráti se při přetrvávajícím bezvětří k veslům nedostanou díky rozhádanosti stran pravicových.  

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář