Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politici v USA upozornili - současný kurz proti Rusku nefunguje

9. 8. 2020

Politici v USA upozornili - současný kurz proti Rusku nefunguje

 

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem, které mají významný jaderný arzenál, dosáhly nebezpečného patového bodu.

 9. srpna 2020 - 00:00

 

Napsalo to několik amerických politiků, včetně bývalého amerického velvyslance Johna Huntsmana v otevřeném dopise na stránkách Politico. Podle jejich názoru musí Bílý dům a Kongres přehodnotit své současné politiky, aby dosáhly konstruktivnější spolupráce s Ruskem.

 

Jakkoli se jedná o poměrně pozitivní výzvu, obsahuje také tradiční klišé výhrad a obvinění proti Rusku – aby si snad čtenáři nemysleli, že jsou nějakými fandy Moskvy či Putina. Je to typický přístup amerických politiků, který ale z pohledu z vnějšku poněkud degraduje jejich racionální úvahy.

 

Americko-ruské vztahy jsou „v nebezpečné slepé uličce“. Hrozba vojenské konfrontace, která by mohla eskalovat do jaderné války, se opět stala realitou. Země se ubírají směrem k vážným závodům ve zbrojení a arzenál zahraniční politiky ve Washingtonu je z velké části závislý na reakcích, sankcích, veřejnému hanobení a rezolucí Kongresu. Pandemie COVID-19 a související závažný globální ekonomický pokles namísto podpory spolupráce pouze zhoršily situaci, píše řada amerických politiků v otevřeném dopise Politico, včetně bývalého velvyslance USA v Moskvě Johna Huntsmana a bývalé poradkyně Bílého domu Fiony Hillové(oba se spíše zařazují mezi „rusofobní“ politiky – pozn. red.).

 

Současně zůstávají nevyřešeny vážné výzvy pro svět, které vyžadují spolupráci mezi Spojenými státy a Ruskem, včetně nebezpečí jaderného konfliktu a změny klimatu. Sázky jsou tak vysoké, že je nezbytné, aby americké úřady pečlivě analyzovaly a změnily současný směr, tvrdí autoři článku.

 

Podle nich nemají žádné iluze, že Moskva „obsazuje území“ sousedních zemí, zpochybňuje roli Washingtonu jako světového vůdce a „zasahuje“ do vnitřních amerických záležitostí. „Náš vztah bude v nejlepším případě směsicí rivality a spolupráce. Politickou výzvou je najít nejvýhodnější a nejbezpečnější rovnováhu mezi nimi,“ poznamenávají politici a nabízejí několik doporučení.

 

Podle jejich názoru je nejprve nutné najít účinný způsob boje proti „ruskému vměšování“ v amerických volbách. Mezi klíčová opatření by měla patřit posílení volební infrastruktury, sankce proti Rusům „kteří používají ukradené informace jako zbraň“ a boj proti útokům hackerů. Zároveň by Washington měl zapojit Moskvu do vyjednávání „mimo dohled veřejnosti“, přičemž by měl upozornit na schopnost každé strany způsobit velké škody na kritické infrastruktuře druhé strany.

 

Newsweek: Rusko o americké diplomacii - jen hrozby a sankce!

 

 

 

Dvě země schopné vzájemně se ničit za 30 minut musí mít „plně funkční diplomatické vztahy“. „Potřebujeme je jako základní prvek bezpečnosti, abychom minimalizovali mylné představy a nesprávné kalkuly, které mohou neúmyslně vést k válce. Obnovení běžných diplomatických kontaktů by mělo být nejvyšší prioritou Bílého domu a mělo by být podporováno Kongresem,“ zdůrazňuje článek.

 

Spojené státy si musí udržet "strategii, která se osvědčila během studené války“ - vyvážený závazek zadržovat a odzbrojovat. Proto musí Washington při podpoře obrany také zapojit Moskvu do seriózního a trvalého strategického dialogu zaměřeného na řešení hlubších zdrojů nedůvěry a nepřátelství. Současně je třeba se zaměřit na hlavní a naléhavé bezpečnostní výzvy, kterým čelí obě země, včetně prodloužení smlouvy START III.

 

Zároveň bychom neměli zapomenout, že současný směr Washingtonu posiluje moskevskou připravenost podporovat „nejméně konstruktivní aspekty pekingské politiky“ vůči Spojeným státům.„Posouvání šipky opačným směrem“ nebude snadné, ale podle autorů článku by to mělo být cílem amerických úřadů.

 

V důležitých otázkách, kde se zájmy obou zemí skutečně vzájemně střetávají, jako je Ukrajina a Sýrie, musí Spojené státy zůstat pevně postaveny na zásadách „sdílených se svými spojenci a kritických pro spravedlivý výsledek“. Větší pozornost by však měla být věnována kumulativnímu účinku, který mohou mít vyvážené a postupné kroky vpřed na dvoustranné vztahy jako celek.

 

Kromě toho USA musí obnovit flexibilitu sankčního režimu zaměřením na určitá omezení, která lze rychle uvolnit výměnou za ruské kroky „k posunu jednání směrem k přijatelnému řešení nevyřešených konfliktů“. Včetně „zjevného úsilí o ukončení zasahování“ do amerických voleb. Odborníci tvrdí, že to bude vyžadovat politickou vůli jak Bílého domu, tak Kongresu.

 

„Skutečností je, že Rusko pod vedením Vladimíra Putina funguje ve strategickém rámci, který je hluboce zakořeněn v nacionalistických tradicích, které rezonují jak s elitou, tak se společností obecně. Možný nástupce (Putina), i když se ukáže, že je demokratičtější, bude pravděpodobně fungovat ve stejném rámci. Předpoklad, že politika USA je založena na předpokladu, že můžeme a měli bychom tento rámec změnit, je nesprávný. Stejně tak by nebylo moudré si myslet, že nemáme na výběr, než se držet stávající politiky. Potřebujeme obchodovat se stávajícím Ruskem, nikoli s tím, které odpovídá našim očekáváním, plně využít našich silných stránek, ale být otevřený diplomacii. Zaměřením na to se zároveň dokážeme vyrovnat s výzvou, kterou představuje Rusko, a pokusit se nastoupit na konstruktivnější cestu. Cena za neúspěch je příliš vysoká,“ uzavírají varovně autoři článku.

 

(kou, prvnizpravy.cz, politico.com, foto: arch.)