Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice K. Schwarzenbergovi

12. 9. 2019

Petice Karlu Schwarzenbergovi, ministru zahraničních věcí České republiky

Vážený pane ministře,

 

v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracím s žádostí o vyjádření a odpověď na vznesené otázky.

 

Na výjezdním zasedání vlády v květnu 2008 jste se zcela mimořádně zasadil, aby vláda ČR uznala Kosovo jako samostatný stát, ač jste věděl o skutečnostech, které s tímto krokem byly v zásadním rozporu.

1. 643. usnesení Poslanecké sněmovny PČR požadovalo mimo jiné, aby při určování statutu Kosova bylo vycházeno z platné rezoluce RB OSN č. 1244, která stanovovala, že Kosovo je součástí Srbska.

2. Václav Klaus, prezident ČR, se jednoznačně vyslovil proti uznání Kosova za samostatný stát.

3. Podle tehdejších průzkumů přes 60% občanů ČR bylo proti uznání samostatnosti Kosova, bylo proti novodobému Mnichovu, který tentokrát měl být spáchán na nám tak blízkém srbském národu.

 

Vzhledem k uvedenému nesete i nemalou část odpovědnosti za vše, co v Kosovu se děje, zvláště když proti tam vzkvétajícímu barbarství, nejde jen o obchodování určitých kosovských činitelů s orgány srbských zajatců, o prorůstání orgánů Kosova s narkomafií, o teroristické akce proti místním Srbům, atd., alespoň neprotestujete.

O co jde?

Podle informací v příloze této petice, i podle celé řady dalších obdobného charakteru, které Vám jako ministru zahraničních věcí musí být známé, dochází na Kosovu mimo jiné i k následujícím činům:

1. Kosovští Albánci ničí srbské pravoslavné kostely a kláštery.

2.Kosovští Albánci ničí pomníky a náhrobky na srbských hřbitovech. Přes 280 těchto hřbitovů zničili již zcela. Zničili již přes 10.000 pomníků a náhrobků. Ničí i pomníky obětí fašismu. V Prišitně zničili a svastikami posprejovali židovský hřbitov.

3. Některé hřbitovy, po zničení náhrobků, byly vyhozeny do vzduchu - jako ten ve Starém Gracku u Lipljan, kde bylo pohřbeno i 14 srbských ženců, zabitých albánskými teroristy v červenci 1999 Na místě, kde byli hřbitovy, dělají kosovští Albánci skládky, skladiště, pastviny či jinak je znesvěcují.

V dějinách evropské civilizace nebylo takové barbarství a vandalismu jednoho národa nad druhým, na jeho mrtvých, kromě období nacistické hrůzovlády, nikde zaznamenány.

 

Pane ministře:

1.Jaké kroky podniknete, aby byly v Kosovu odstraněny důsledky uvedeného či jiného vandalismu kosovských Albánců?

2. Jaké kroky učiníte, aby podobné skutky se na Kosovu neopakovaly?

3. Co učiníte pro to, aby ti, kteří jsou odpovědni za uvedené či podobné barbarské skutky, byli potrestáni?

4. Uznáváte rezoluci RB OSN č. 1244?

5. Pane ministře, prohlašujete o sobě, že jste katolík. Myslíte, že k výše uvedeným činům můžete mlčet i jako katolík?

Děkuji Vám za odpovědi na 5 výše uvedených otázek.

 

V Praze dne 13.února 2013

Josef Brhel, Böhmova 1982,155 00 Praha 5 – Lužiny

Příloha petice je následně vyvěšena.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář