Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peskov - Nejdříve bezpečnostní záruky a teprve potom summit prezidentů

23. 12. 2021

Peskov - Nejdříve bezpečnostní záruky a teprve potom summit prezidentů

Peskov: Nejdříve bezpečnostní záruky a teprve potom summit prezidentů

Tiskový tajemník ruského vůdce Dmitrij Peskov na TV „Rusko 24“ řekl, že před novým summitem prezidentů Ruska a Spojených států, Vladimira Putina a Joe Bidena, je třeba odpovědět na bezpečnostní záruky, které Moskva předložila Západu.

Dmitrij Peskov, tiskový tajemník ruského prezidenta

23. prosince 2021 - 04:20

 

Peskov připomněl, že ruská strana formulovala a předložila Spojeným státům a řadě evropských zemí návrhy dvou dokumentů o bezpečnostních zárukách.

 

Než budeme moci hovořit o novém summitu, o osobním summitu, musíme pochopit, jaká bude konkrétní odpověď americké strany a Evropanů na tyto naše návrhy,“ citovala ho RIA Novosti.

 

Dne 17. prosince zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničních věcí návrhy dohod o bezpečnostních zárukách se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí. Návrh zejména stanoví, že NATO se zavazuje vyloučit Ukrajinu ze vstupu do aliance.

 

Ruské návrhy dohod o bezpečnostních zárukách

 

Aliance by měla také upustit od vedení vojenských aktivit na Ukrajině, ve státech východní Evropy, Zakavkazska a Střední Asie. Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov předal americké straně návrhy Moskvy v bezpečnostních otázkách.

 

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová řekla, že USA viděly ruské návrhy bezpečnostních záruk a projednávají je se spojenci v NATO. Kreml poznamenal, že ruští diplomaté jsou připraveni kdykoli odletět do jakékoli neutrální země, aby vyjednali bezpečnostní záruky.

 

(rp,prvnizpravy.cz, rtmid.ru,foto:arch.)