Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel - Německé vedení? Budu rád když Německo přijde s něčím k čemu se připojíme 1

21. 3. 2023

Pavel - Německé vedení? Budu rád když Německo přijde s něčím k čemu se připojíme 1

 

Pane prezidenta Pavle, vždyť Němci v minulosti často přicházeli s něčím novým, naposled to bylo 10.3.2023, a očekávali, že se k nim sousední státy pod vedením „moudrých politických elit“ připojí. Ale jaksi to zatím nevycházelo. Podívejme se do nedávné minulosti, abychom se poučili.

 

SPD chce ve střední a východní Evropě jasnou vedoucí roli Německa

10.3.2023 11:09

Šéf SPD během návštěvy Polska představil koncept „nového partnerství “ se střední a východní Evropou , ale s jasnou vedoucí rolí pro Německo, píše německý list „Die Welt“ v souvislosti s návštěvou spolupředsedy německé sociálně demokratické strany (SPD) Larse Klingbeila v Kyjevě a ve Varšavě.

„Diskuze, které se objevily během cesty, ukazují, jak obtížné bude zorganizovat ‚bezpečnost z Ruska‘ (jak řekl Klingbeil). Jak dlouho lze udržet tak širokou podporu Ukrajině? Jaký bude dopad navýšení peněz na obranu na další výdaje, zejména sociální? Jsou v Evropě potřeba silnější jaderné zbraně? Jak by měla vypadat společná protiraketová obrana?“ ptají se v Německu.

„Die Welt“ upozorňuje na kritiku německé zahraniční politiky v Polsku, zejména vůči Ukrajině. "Proto byla Klingbeilova mise vybudovat novou důvěru," píše list. Uvádí, že šéf SPD přijel do Polska s výzvou, abychom tváří v tvář ruské hrozbě „hledali společně cestu vpřed“. Připustil také, že „Německo udělalo chyby, pokud jde o politiku související s Ruskem a východní Evropou“.

Klingbeil podle listu představil „pětibodový plán pro nové partnerství se střední a východní Evropou“. Mělo by se to týkat mj. nové, společné bezpečnostní architektury po skončení války, rozšíření evropského pilíře v NATO nebo vybudování společné energetické sítě a společné zahraniční politiky.

Důležité je, že šéf SPD navrhuje „nové partnerství“ s východní a střední Evropou, „ale s německým vedením“. Jeho plán počítá s „jasnou vedoucí rolí“ pro Německo, píše list.

 

Foto: L. Klingbeil 

Jan Urbach

vasevec.info